fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPosvetiće se poljoprivredi na pažljiv način

Posvetiće se poljoprivredi na pažljiv način

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Koalicija Crno na bijelo će, nakon što bude u prilici da participira u vlasti u Nikšiću, izraditi Strategiju ruralnog razvoja te opštine u oblasti poljoprivrede, saopštio je kandidat za odbornika sa te liste, Nikola Batrićević.

On je kazao da će obezbijediti posebnu podršku iz lokalnog fonda Opštine koja će biti namijenjena za sve razvojne projekte koji budu prihvaćeni za finansiranje s državnog nivoa.

“U skladu sa Strategijom obezbijedićemo podršku lokalnim manifestacijama na kojima se promoviše očuvanje tradicije sela. Da bi poboljšali infrastrukturu vrijednih domaćina radićemo na olakšavanju dobijanja neophodnih dozvola za gradnju poljoprivrednih objekata. U tom pravcu obezbijedićemo opštinske terenske automobile i opremu kako bi opštinska poljoprivredna služba bila stalno na terenu”, naveo je Batrićević u saopštenju.

On je rekao da će u sprovođenju Strategije, njihovi prioriteti biti poboljšanje uslova života u udaljenim i manje razvijenim selima, kao što su putna infrastruktura, vodosnabdijevanje, seoske škole, mjesni centri, kao i obezbjeđivanje neophodnih servisa u seoskim sredinama, odnosno prevoz đaka, zdravstvena zaštita, dostupnost veterinarske zaštite stoke i mobilne telefonije.

Batrićević je kazao i da će poljoprivredni proizvođači biti manje zabrinuti u smislu plasiranja poljoprivrednih proizvoda, jer će lista Crno na bijelo stvoriti uslove za otkup i plasman poljoprivrednih proizvoda malih i velikih proizvođača.

“Predano ćemo i domaćinski raditi na razvoju nerazvijenih i manje razvijenih područja, kao i na valorizaciji površina u državnom vlasništvu u cilju širenja i jačanja poljoprivredne proizvodnje”, dodao je Batrićević.

Kada je u pitanju agroturizam, koji je usko povezan sa poljoprivredom, radiće na njegovom razvoju i na očuvanju tradicije sela, što će turistima pružiti mogućnost da uživaju u zdravoj hrani, zdravom prirodnom okruženju, kao i mogućnost aktivnog učešća u djelatnostima poljoprivrednog gazdinstva.

Batrićević je naveo da će lista Crno na bijelo sa razvojem agroturizma podsticati proizvodnju autentičnih organskih proizvoda koji će biti prepoznatljiv brend Nikšića, što će obezbijediti bolje tržišno pozicioniranje.

“Uporedo sa tim omogućićemo posebnu finansijsku podršku za afirmaciju organskih proizvoda domaćih proizvođača, kao i određene podsticaje trgovačkim centrima i ugostiteljskim objektima koji će ih plasirati”, saopštio je Batrićević.

Prema njegovim riječima, edukacija i znanje su bitni dio svake profesije, pa će u tom smislu organizovati edukativne seminare i radionice, a poseban akcenat staviće na edukovanje u oblasti osiguranja poljoprivrednih gazdinstava i raditi na tome da osiguranje bude što povoljnije.

“Kako bi poljoprivredu popularizovali kod malđih generacija obezbijedićemo podršku i pomoć mladim preduzetnicima za pokretanje start up poljoprivrednih preduzeća”, kazao je Batrićević.

On je poručio da je poljoprivreda jedan od najvažnijih razvojnih potencijala Nikšića i da će joj se lista Crno na bijelo upravo zbog toga posvetiti na pažljiv i senzibilan način.

Najčitanije

Futsal reprezentacija na turniru u Novigradu

Podgorica, (MINA) - Omladinska futsal reprezentacija Crne Gore naredne sedmice učestvovaće na turniru u...