fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPorasle dionice na Wall Streetu

Porasle dionice na Wall Streetu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Wall Streetu u četvrtak su porasle, a trgovalo se nesigurno jer nije jasno hoće li Bijela kuća i Kongres postići dogovor o novim podsticajnim ekonomskim mjerama prije predsjedničkih izbora.

Dow Jones ojačao je 0,54 odsto na 28.363 boda, dok je S&P 500 porastao 0,52 odsto na 3.453 poena, a Nasdaq indeks 0,19 odsto na 11.506 bodova.

Posljednjih dana ti indeksi rastu ili padaju isključivo na osnovu vijesti o tome napreduju li pregovori o novim podsticajnim mjerama ili ne.

Predsjednica Predstavničkog doma Kongresa, Nancy Pelosi, poručila je u četvrtak da je postignut napredak u pregovorima i da bi zakonski predlozi mogli biti spremni vrlo skoro.

No, ekonomski savjetnik Bijele kuće, Larry Kudlow, upozorio je da i dalje postoje značajne političke razlike, koje vjerovatno neće biti riješene prije predsjedničkih izbora 3. novembra.

„Vijesti o pregovorima neprestano stižu, no mislim da se tržište naviklo na njih, pa svaka nova vijest ima sve manje uticaja na tržište. Pregovori o dodatnim podsticajima traju tako dugo da su ekonomske posljedice novih mjera već ugrađene u tržište”, rekao je direktor u firmi Harvest Volatility Management, Mike Zigmont.

Pelosi i ministar finansija, Steven Mnuchin, već dugo pregovaraju o fiskalnim podsticajima, a sada je “na stolu” iznos od skoro dva biliona USD, što je svota kojoj se protive republikanci u Senatu jer su zabrinuti u vezi deficita saveznog budžeta.

Pozitivno je na tržište uticao izvještaj koje ukazuje na postupno poboljšanje situacije na tržištu rada.

Prošle sedmice je broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima iznosio 787 hiljada, manje nego što se očekivalo, no ukupan broj nezaposlenih i dalje je vrlo visok.

Posljednjih dana u fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Od oko 100 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile izvještaje, njih 86 odsto nadmašilo je očekivanja analitičara.

No, premda su veće od očekivanja, zarade kompanija u prosjeku su znatno manje nego u trećem kvartalu prošle godine.

Ulagači su na oprezu i zbog skorašnjih predsjedničkih izbora, na kojima bi mogao pobijediti demokratski kandidat Joe Biden, ali i zbog daljeg brzog širenja koronavirusa u nekim djelovima Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

I na evropskim berzama se trgovalo oprezno.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,16 odsto na 5.785 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,12 odsto na 12.543 poena, a pariski CAC neznatno na 4.851 bod.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...