fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPonovo usvojili set ekonomskih zakona

Ponovo usvojili set ekonomskih zakona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Skupština je danas ponovo usvojila izmjene i dopune više ekonomskih zakona, koje su usvojene 29. decembra, ali ih je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, vratio na ponovno odlučivanje.

Usvojene su, između ostalih, izmjene i dopune Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, kojima se predviđa mogućnost prelaznog perioda do 1. juna za uspostavljanje sistema elektronske fiskalizacije u realnom vremenu.

Vlada je, kako su ranije objasnili njeni predstavnici, utvrdila predložene izmjene i dopune Zakona o fiskalizaciji uvažavajući potrebe privredne zajednice.

“To bi značilo da se poreskim obveznicima, u prvih pet mjeseci ove godine, ostavlja mogućnost izbora načina evidentiranja prometa proizvoda, odnosno usluga, uz obavezu uvođenja primjene sistema online fiskalizacije u realnom vremenu od 1. juna, za sve obveznike u skladu sa zakonom”, kazali su ranije iz Vlade.

Skupština je usvojila i predložene izmjene i dopune Zakona o kreditnim institucijama i o njihovoj sanaciji, kojima se odlaže njihova primjena za 1. januar naredne godine. Te izmjene i dopune je predložila Vlada u, kako je ranije objašnjeno, konstruktivnom dijalogu sa izvršnim direktorima svih banaka koje posluju u Crnoj Gori.

Usvojen je i predlog izmjena Zakona o radu.

Đukanović je vratio na ponovno odlučivanje sve zakone koje je Skupština usvojila na sjednici 29. decembra, čime je iskoristio zakonsku mogućnost, koju mu omogućava funkcija predsjednika države, da to uradi u roku od tri dana.

On je, obrazlažući taj potez, iznio sumnje da pri odlučuvanju o predloženim zakonima u Skupštini nije bilo nužnog kvoruma.

Poslanici opozicije nijesu prisustvovali sjednici.

Najčitanije