fbpx
7.9 C
Podgorica
November 29, 2021.
Naslovnica MINA Business Pokrenuli strukturne reforme i obezbijedili veći paket mjera

Pokrenuli strukturne reforme i obezbijedili veći paket mjera

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prvih 100 dana rada Ministarstva ekonomskog razvoja obilježilo je pokretanje strukturnih reformi i podrška građanima i privredi kroz veći paket mjera, dok se istovremeno radilo na obezbjeđivanju uspješne turističke sezone, ocijenio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović.

On je u video kampanji Potpisujem, koju povodom 100 dana rada realizuje Vlada, kazao da je povećana minimalna zarada, dat je podsticaj novom zapošljavanju, dok se istovremeno radilo i na osnaživanju poslovnog ambijenta, ali i unapređenju inovacionog sistema.

Milatović je naveo da je Crna Gora u toku globalne krize izazvane koronavirusom zabilježila najviši pad ekonomije u Evropi.

„Pad ekonomije od više od 15 odsto uzrokovan je pandemijom, ali i lošim politikama, koje su dodatno otežale cijelokupnu ekonomsku aktivnost. Zato smo kreirali paket mjera podrške koji za cilj ima da se pomognu građani, podrži likvidnost privrede i zaposlenost, ali i podstaknu nova zapošljavanja“, podsjetio je Milatović.

Prema njegovim riječima, podrška privredi i građanima u vrijednosti od preko 160 miliona EUR je znatno veća i sveobuhvatnija u odnosu na prethodne, a njime je predviđena pomoć za više od 100 hiljada građana.

„Penzioneri koji imaju primanja manja od 222 EUR, dobili su po 50, a nezaposleni sa evidencije po 100 EUR, a podržane su i veće subvencije na zarade uz proširen opseg djelatnosti i odlaganje pojedinih poreskih obaveza. Kroz snažne poreske olakšice podstaknuto je i novo zapošljavanje“, precizirao je Milatović.

Kada je u pitanju turistička aktivnost, on je kazao da je ona u prošloj godini doživjela krah, te da su pored pandemije tome doprinijele i često politički motivisane pogrešne odluke prethodne Vlade, prije svega u dijelu upravljanja granicama.

Kako bi podržali turističku aktivnost u toku je dodjela subvencija za turoperatore u vrijednosti od 150 hiljada EUR i realizacija vaučera čija je vrijednost pet miliona EUR. Kreiran je i program dodatnog subvencionisanja kamate tokom grejs perioda kod kredita u oblasti turizma i ugostiteljstva čija će realizacija dodatno podržati ovu djelatnost.

„Radimo sve da ova ljetnja sezona bude uspješna. U uslovima neizvjesnosti ljudi putuju na ona mjesta koja dobro poznaju, i zato računamo na povratak turista iz regiona i Rusije, ali i na turiste iz zemalja Zapadne Evrope“, naveo je Milatović.

U ovih 100 dana pokrenute su strukturne reforme koje su temelj brzog ekonomskog oporavka.

„Mobilisali smo sva znanja i raspoložive procese da podržimo mala preduzeća, poboljšamo korporativno upravljanje, reformišemo tržište rada, osnažimo poslovni ambijent, unaprijedimo inovacioni sistem da bismo podigli posustalu privredu“, poručio je Milatović.

Vlada je proglasila ovu godinu za godinu socijalne pravde i u tom duhu je i minimalna zarada povećana na 250 EUR, a istovremeno se radi na smanjenju poreskog opterećenja u privredi.

„Ovo je samo početak. Gradimo ekonomiju baziranu na znanju“, zaključio je Milatović.

Najčitanije