fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPočeo da radi portal inovacije.gov.me

Počeo da radi portal inovacije.gov.me

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Portal www.inovacije.gov.me, putem kojeg subjekti inovacione djelatnosti mogu da se prijave za upis u Registar inovacione djelatnosti, kao i za podsticajne mjere, počeo je da radi u ponedjeljak.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja su saopštili da se u Registar mogu upisati preduzeća i pojedinci koji obavljaju inovacionu djelatnost, kao i subjekti inovacione infrastrukture, oni koji ulažu u inovacionu djelatnost i drugi subjekti inovacione djelatnosti.

“Kod prijave subjekata inovacione djelatnosti, informacioni sistem sam generiše informacije koje se odnose na upis u Centralni registar privrednih subjekata, potvrdu da nije pokrenut stečajni postupak, kao i potvrdu o izmirenim poreskim obavezama”, objasnili su iz Ministarstva.

Svi potrebni detalji, kao što su spisak potrebne dokumentacije za upis u Registar, kao i Pravilnik o registru inovacione djelatnosti, dostupni su na https://www.gov.me/clanak/upis-u-registar-inovacione-djelatnosti.

Na portalu inovacije.gov.me nalazi se i Praktični vodič za sticanje statusa korisnika prava na podsticajne mjere za istraživanje i inovacije, a Ministarstvo će posebnim obavještenjem informisati javnost o održavanju radionice za korišćenje portala, koja će se održati krajem sedmice.

Iz Ministarstva su podsjetili da podsticajne mjere za istraživanje i inovacije imaju za cilj da olakšaju inovacionoj zajednici da prepozna sve instrumente koji su dostupni i koji su usmjereni na cjelokupni ciklus razvoja inovacije – od same ideje do njene komercijalizacije i izlaska na tržište.

“Podsticajne mjere za razvoj istraživanja i inovacija podrazumijevaju umanjenje, oslobođenje ili olakšice u odnosu na porez na dohodak fizičkih lica i prirez na porez, doprinose za obavezno socijalno osiguranje, porez na dobit pravnih lica, naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, korišćenje nepokretnosti i/ili zemljišta u svojini države i porez na nepokretnost“, zaključili su iz Ministarstva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije