fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPočela da radi novoopremljena Carinska laboratorija

Počela da radi novoopremljena Carinska laboratorija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nova savremeno opremljena Carinska laboratorija za analizu mineralnih ulja i naftnih derivata, počela je da radi, saopšteno je iz Uprave carina.

Uprava carina je, kako su saopštili, uspješno okončala projekat koji predstavlja prvi korak ka modernizaciji Carinske laboratorije.

“Kao jedna od korisnica sektorske budžetske podrške Evropske unije (EU), u okviru projekta Podrška Strategiji integrisanog upravljanja granicom, realizovala je nabavku opreme za Carinsku laboratoriju za analizu mineralnih ulja i naftnih derivata”, navodi se u saopštenju.

Time je, kako se dodaje, postignut značajan iskorak u dostizanju evropskih standarda u carinskoj oblasti u okviru Pregovaračkog poglavlja 29 – Carinska unija.

Uprava carina, kako su rekli, veoma cijeni podršku koju EU u kontinuitetu pruža carinskoj službi, kako u razvoju Carinske laboratorije, tako i u jačanju kapaciteta u drugim oblastima carinskog djelovanja.

“Nova, savremeno opremljena laboratorija, omogućava profesionalno obavljanje fizičko-hemijskih analiza visokorizične akcizne robe i davanje stručnih mišljenja o svrstavanju navedene vrste proizvoda u Carinsku tarifu, te time obezbjeđuje pravilan obračun carinskih dažbina i implementaciju trgovinske politike”, kazali su iz Uprave carina.

Takođe, Carinska laboratorija svojim radom značajno unapređuje borbu protiv sive ekonomije podrškom u sprečavanju nezakonitog prometa robe, prevara ili nedozvoljenog tržišnog ponašanja.

“Pored najsavremenije opreme za analizu mineralnih ulja i naftnih derivata koja je instalirana u Carinskoj laboratoriji, Uprava carina posjeduje i nove ‘mobilne analizatore za goriva’ kojim će se na terenu obavljati brze analize nafte i naftnih derivata“, dodaje se u saopštenju.

Uprava carina će, razvojem Carinske laboratorije uz kvalifikovane i sertifikovane službenike, nastaviti da ostvaruje svoju, kako kontrolnu tako i zaštitnu ulogu u međunarodnoj trgovini.

Iz Uprave carina su se zahvalili EU na podršci u razvoju Carinske laboratorije.

Najčitanije