NaslovnicaMINA BusinessPlatni promet 1,77 milijardi EUR

Platni promet 1,77 milijardi EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vrijednost realizovanog platnog prometa za 23 radna dana u decembru iznosila je 1,77 milijardi EUR, što je 34 odsto više u odnosu na novembar, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Od toga je 94,73 odsto realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu.

U RTGS sistemu se obavljaju pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu.

“U decembru je za 23 radna dana realizovano 1,16 miliona naloga, od čega 36,48 odsto u RTGS sistemu, a ostatak u DNS sistemu”, navodi se u izvještaju CBCG.

Prosječni dnevni obim realizovanog platnog prometa u RTGS i DNS sistemu, izražen preko broja naloga, iznosio je 50,36 hiljada naloga, dok je prosječna dnevna vrijednost platnog prometa iznosila 77,19 miliona EUR.

U decembru za 11,73 hiljade minuta produkcije nije bilo zastoja u radu sistema, pa je njegova raspoloživost bila 100 odsto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije