20 C
Podgorica
September 29, 2020.
Naslovnica MINA Business Platni promet 1,11 milijardi EUR

Platni promet 1,11 milijardi EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vrijednost realizovanog platnog prometa za 22 radna dana u aprilu iznosila je 1,11 milijardi EUR, što je 19 odsto manje nego u martu, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Od toga je 95,04 odsto realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu.

U RTGS sistemu se obavljaju pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu.

“U aprilu je za 22 radna dana realizovano oko 676,19 hiljada naloga, od čega 29,46 odsto u RTGS sistemu, a ostatak u DNS sistemu”, navodi se u izvještaju CBCG.

Prosječni dnevni obim realizovanog platnog prometa u RTGS i DNS sistemu, izražen preko broja naloga, iznosio je 30,73 hiljade, dok je prosječna dnevna vrijednost platnog prometa iznosila 50,53 miliona EUR.

U aprilu za 11,22 hiljade minuta produkcije nije bilo zastoja u radu sistema, pa je njegova raspoloživost bila 100 odsto.

Najčitanije

Utvrđeni finansijski i plan rada Agencije za narednu godinu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Savjet Agencije za nadzor osiguranja (ANO) utvrdio je danas finansijski i...