fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPandemija ogolila strukturne probleme

Pandemija ogolila strukturne probleme

Budva, (MINA-BUSINESS) – Pandemija koronavirusa ogolila je strukturne probleme nacionalnih ekonomija i nametnula vladama traženje balansa između zaštite ekonomskog i zdravlja građana, što vodi većem stepenu državnog intervencionizma u uslovima smanjene privredne aktivnosti, ocijenjeno je na Konferenciji o ekonomiji Montenegro 2021.

“Diversifikacija malih ekonomija moguća je kroz regionalne inicijative i artikulisanje zajedničkih interesa prema trećim stranama, za šta je neophodna regionalna sinhronizacija”, jedan je od zaključaka dvodnevne konferencije, koju je u Budvi organizovala Privredna komora (PKCG).

Geografska blizina i političke aspiracije zemalja Zapadnog Balkana ka integraciji sa EU su, kako je saopštio profesor Saša Popović, dobar putokaz ka socio-ekonomskom prosperitetu regiona.

“Proces digitalizacije i cirkularna ekonomija osnovne su preporuke za prevladavanje naslijeđenih i novonastalih ekonomskih problema, te osnova za nove razvojne potencijale, veći nivo konkurentnosti i otvaranje novih tržišta”, naveo je Popović u zaključcima i preporukama sa konferencije, koja je završena u petak.

Na konferenciji je ocijenjeno i da se uspješno sprovođenje zelene i digitalne transformacije može sprovesti preokretanjem demografskih trendova kroz snažna ulaganja u sektor obrazovanja, koja bi podstakla kompetencije radne snage.

“Dok tražimo inovativna rješenja u oblasti obnovljivih izvora energije, globalne ekonomske krize nas podsjećaju na to da one imaju sopstvene obnovljive izvore”, poručili su učesnici konferencije.

Oni su kazali da pandemija prijeti da produbi društvene podjele na svim nivoima, što povećava geopolitičke rizike, rast populizma i autokratskih oblika vladavine, te neizvjesnost u pogledu budućih performansi ekonomskih sistema.

Na konferenciji je ocijenjeno da zabrinjava značajno povećanje percepcije korupcije, pokidani lanci snabdijevanja i enormno povećanje transportnih troškova.

“Postoji problem sa resetovanjem sistema – nakon što pritisnete dugeme za resetovanje, uskoro ćete se ponovo naći u istom sistemu. Koristeći kompjuterski žargon, možemo reći da je ekonomskom sistemu potreban upgrade, odnosno instalacija nove verzije koja nudi više mogućnosti. Za takvu instalaciju ne postoji dugme, već složene procedure zasnovane na ojačanom insitucionalnom hardveru, održivim i efikasnim algoritmima proizvodnje i stabilnom i jakom napajanju političkom voljom za izgradnjom takvih ekonomskih sisitema”, saopšteno je na konferenciji.

Učesnici konferencije su dodali da je virus naučio da svoje trajanje produži mutacijom, a biznis transformacijom, zbog čega je promjena osnovni uslov opstanka.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...