fbpx

Pad vrijednosti dolara

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta prošle sedmice je pala, a trgovalo se nesigurno, zavisno od toga jesu li tržišta bila pod pritiskom zbog brzog širenja koronavirusa ili je prevladao optimizam zbog napretka u razvoju vakcine.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle sedmice 0,4 odsto, na 92,36 bodova, prenosi SEEbiz.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,7 odsto, na 103,85 jena (JPY).

Američka valuta je oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura porasla 0,2 odsto, na 1,1855 USD.

Kretanja kurseva najvažnijih svjetskih valuta najviše su zavisila od toga kakve su vijesti o koronavirusu uticale na tržišta.

Objave farmaceutskih firmi Pfizera i Moderne o napretku u razvoju vakcine podržavale su sklonost ulagača prema rizičnijoj imovini, kao što su dionice i valute s višim prinosima.

Međutim, kada su na tržištima prevladale vijesti o rekordno brzom širenju koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropi, zbog čega su mnoge države zaoštrile restriktivne mjere, ulagači su potražili sigurnost u investicijama koje se smatraju sigurnijima u nestabilna vremena.

Dolar se našao pod većim pritiskom zbog špekulacija o mogućem daljem popuštanju monetarne politike, odnosno štampanju svježeg novca od američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) zbog usporavanja oporavka najveće svjetske ekonomije od koronakrize.

Na isti način na dolar su uticale vijesti da su predstavnici demokrata i republikanaca u Senatu dogovorili nastavak pregovora o novom paketu podsticajnih mjera.

Pregovori o tim mjerama traju već mjesecima, a prekinuti su uoči predsjedničkih izbora početkom novembra. Uskoro bi mogli biti nastavljeni.

S druge strane, podršku američkoj valuti pružila je odluka ministra financija Stevena Mnuchina o završetku nekoliko programa kreditiranja, uvedenih na početku koronakrize, a koje je sprovodila američka centralna banka.

Iako je Fed predložio da se ti programi nastave, Mnuchin je to odbio jer smatra da bi oko 450 milijardi USD tih sredstava trebalo biti na raspolaganju Kongresu za druge namjene i kreditiranje malih preduzeća.

Iako su nesuglasice između Feda i ministarstva finansija uznemirile ulagače jer nijesu česte, ipak su kasnije pozitivno reagovali na Mnuchinovu odluku jer povlačenje tih programa znači da finansijska situacija u ekonomiji i nije tako loša kao što se očekivalo.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...