5.9 C
Podgorica
January 24, 2021.
Naslovnica Glavna vijest Pad ekonomije u ovoj godini 12 odsto

Pad ekonomije u ovoj godini 12 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorska ekonomija bi, prema najnovijim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), u ovoj godini trebalo da oslabi 12 odsto.

MMF je u aprilu prognozirao pad crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od devet odsto.

U najnovijim oktobarskim ekonomskim izgledima, u koje je agencija Mina-business imala uvid, navodi se da bi BDP u narednoj godini trebalo da ojača 5,5 odsto.

Stručnjaci MMF-a u izvještaju procjenjuju rast crnogorske ekonomije u 2025. godini tri odsto.

MMF, kada je u pitanju bilans tekućeg računa u Crnoj Gori, u ovoj godini predviđa manjak od 14,2 odsto, narednoj 13,6 odsto, a za 2025. godinu 9,1 odsto.

MMF je za ovu godinu prognozirao pad BDP-a i ostalih država regiona. Pad BDP-a Hrvatske prognoziran je na devet odsto, Albanije i Kosova po 7,5 odsto, Bosne i Hercegovine 6,5 odsto, Sjeverne Makedonije 5,4 odsto i Srbije od 2,5 odsto.

MMF je u najnovijoj prognozi naveo da će globalna recesija, koju je izazvala pandemija koronavirusa, biti slabija nego što se očekivalo ove godine zahvaljujući održivoj aktivnosti u drugom kvartalu u naprednim ekonomijama i Kini.

MMF računa na smanjenje svjetskog BDP-a 4,4 odsto, odnosno 0,8 odsto manje od procjene saopštene u junu.

Ta nova optimistička prognoza trebalo bi da zahvati sva područja u svijetu, osim ekonomije zemalja u razvoju.

BDP Sjedinjenih Američkih Država (SAD), prve svjetske ekonomije, trebalo bi da padne 4,3 odsto, umesto za osam odsto kako je ranije predviđeno.

U vrijeme kada se mnoge zemlje, posebno evropske, bore da kontrolišu širenje koronavirusa, MMF je ponovo revidirao tempo privrednog oporavka koji se za narednu godinu očekuje da bude 5,2 odsto.

Najčitanije

Pobjeda Budućnost Volija u Čačku

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija pobijedili su večeras u Čačku ekipu Borca 76:72,...