fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeOstvarili ukupnu realizaciju od 78,46 miliona EUR

Ostvarili ukupnu realizaciju od 78,46 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava javnih radova u ovoj godini ostvarila je ukupnu realizaciju u vrijednosti od 78,46 miliona EUR, uzimajući u obzir sve izvedene radove i dospjele obaveze.

Iz Uprave je saopšteno da je taj iznos 3,89 odsto veći u odnosu planirani budžet.

„U cilju realizacije kapitalnih projekata, na osnovu Zakona o budžetu, Uprava javnih radova je zaključno sa današnjim datumom, u ovoj godini isplatila 73,74 miliona EUR, što procentualno iznosi 97,64 odsto u odnosu na plan“, navodi se u saopštenju.

Takav rezultat, kako se dodaje, predstavlja najveću realizaciju Uprave javnih radova od formiranja tog organa prije 28 godina, a dodatno dobija na značaju kada se zna da je ostvaren u godini koju su obilježili brojni izazovi uzrokovani pandemijom koronavirusa.

U ovoj godini Uprava javnih radova je u svakom momentu imala oko 70 aktivnih gradilišta.

Među najvećim investicijama nalaze se novi planinski centri u Kolašinu, Mojkovcu, Bijelom Polju i Rožajama, kao i valorizacija Đalovića pećine na području bjelopoljske opštine.

„Radovi na ovim projektima već su u odmakloj fazi, pa se očekuje da tokom predstojeće godine dođe do značajnog povećanja stepena završenosti građevinskog posla“, navodi se u saopštenju.

Pored investicija u unapređenje turizma, posebna pažnja posvećena je ulaganjima u povećanje kvaliteta obrazovanja.

„U tom cilju, u toku je izgradnja osnovne škole u Bijelom Polju, vrtića u Podgorici i Pljevljima, a nedavno su završeni radovi na vrtiću u Rožajama“, dodali su iz Uprave.

Zahvaljujući značajnim investicijama u razvoj sportske infrastrukture, Crne Gora će krajem naredne godine dobiti novi savremeni fudbalski stadion na Cetinju, uskoro tribinu na stadionu Sutjeske u Nikšiću, a privode se kraju i radovi na bazenu „Nikša Bućin“ u Kotoru.

„Nedavno je završena izgradnja Kuće maslina u Baru i transfer stanice sa reciklažnim dvorištem u Mojkovcu, u finalnoj fazi su radovi na Domu starih u Podgorici, napreduje adaptacija starih vojnih objekata za potrebe Doma za stare u Nikšiću, a u toku je realizacija desetine drugih projekata“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije