fbpx

Oštar pad indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu su u srijedu oštro pali, pri čemu je Dow Jones zaronio u područje „medvjeda“, jer se ulagači užurbano povlače iz rizičnih investicija nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila pandemiju koronavirusa.

Dow Jones je potonuo 5,86 odsto na 23.553 boda, dok je S&P 500 skliznuo 4,89 odsto na 2.741 bod, a Nasdaq indeks 4,7 odsto na 7.952 boda, prenosi Hrportfolio.

Dow Jones je zaronio, prvi put od finansijske krize 2008. godine, u područje „medvjeda“, 20 odsto ispod svog prethodnog rekordnog nivoa. S&P 500 i Nasdaq indeks nalaze se oko 19 odsto ispod svojih rekordnih nivoa, dostignutih polovinom februara.

Oštar pad cijena dionica posljedica je strahovanja ulagača od ekonomskih šteta od širenja koronavirusa u svijetu. Ukupan broj slučajeva zaraze u svijetu premašio je 124 hiljade u 114 zemalja i područja, a umrlo je više od 4,5 hiljada osoba.

Zbog toga je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila globalnu pandemiju koronavirusa, što znači da se radi o globalnom širenju bolesti koje je teško kontrolisati.

Zbog toga ulagače nijesu ohrabrile nove mjere vlasti u pojedinim zemljama usmjerene na ublažavanje ekonomskih posljedica širenja koronavirusa. Nakon američkog Feda i nekoliko drugih centralnih banaka u svijetu, u srijedu je i Bank of England (BoE) smanjila ključne kamate, 0,5 procentnih bodova na 0,25 odsto.

Dan prije cijene dionica na Wall Streetu porasle su skoro pet odsto jer je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Donald Trump, najavio da će zatražiti od Kongresa paket podsticajnih mjera, uključujući smanjenje poreza na dohodak, kako bi se suzbili rizici po ekonomiju od širenja koronavirusa.

Čini se, međutim, da Trump i Kongres ne mogu postići dogovor oko toga.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su oštro pale, a među najvećim je gubitnicima bio bankarski sektor, s padom od gotovo šest odsto.

I na europskim berzama cijene dionica su u srijedu pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,4 odsto na 5.876 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,35 odsto na 10.438 bodova, a pariski CAC 0,57 odsto na 4.610 bodova.

Najčitanije