fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeOsnovana Komisija za investicije u elektroenergetski sektor

Osnovana Komisija za investicije u elektroenergetski sektor

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Komisija za investicije u elektroenergetski sektor, koju su osnovali enektroenergetski subjketi i resorna ministarstva, trebalo bi da doprinese unapređenju i razvoju te privredne grane, od vitalnog interesa za društvo, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

Iz EPCG su objasnili da je zadatak Komisije da jasno definiše pravce daljeg razvoja elektroenergetskog sektora Crne Gore i intenzivira investicioni proces sa akcentom na projekte u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE).

“Komisija će, u tom smislu, nastojati da ubrza sve administrativno-tehničke procedure i otkloni potencijalne barijere u cilju efikasnije realizacije planiranih investicija. Komisija će kontinuirano raditi i na unapređivanju regionalne saradnje”, navodi se u saopštenju.

Za predsjednika Komisije izabran je predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, dok su među njenim članovima ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratko Mitrović, izvršni direktor EPCG, Nikola Rovčanin, državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Marko Perunović, kao i predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) i izvršni direktor kompanije, Rajko Radošević i Vladimir Čađenović.

Među članovima Komisije su i direktor Uprave za nekretnine i imovinu, Koča Đurišić, vršilac dužnosti direktora Fonda za zaštitu životne sredine, Draško Boljević, šef Službe za pripremu i realizaciju projekata u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES), Bogdan Minić i savjetnik izvršnog direktora te kompanije, Branko Knežević.

Iz EPCG su saopštili da je ta kompanija veoma zainteresovana za izgradnju novih hidroenergetskih kapaciteta na rijeci Komarnici i Pivi, hidroelektrana (HE) Komarnica i Kruševo, za koje postoji tehničko-planska dokumentacija.

“Za projekat buduće HE Komarnica već je izdat koncesioni akt za izgradnju, dok bi dokumentaciju za gradnju hidroenergetskog objekta u donjem toku rijeke Pive trebalo inovirati i prilagoditi savremenim zahtjevima u oblasti očuvanja životne sredine”, saopšteno je iz EPCG.

foto: EPCG

Ta kompanija, prema riječima njenih predstavnika, posvećeno radi na pronalaženju novih lokaliteta pogodnih za izgradnju solarnih kapaciteta, dok je u pripremi realizacija projekta vjetroelektrane Gvozd i solarnih elektrana Briska gora i Velje Brdo.

EPCG je, kako su naveli, spremna da sa ostalim institucijama doprinese instalaciji solarnih panela na objektima za individualno stanovanje, kao i na onima u kojima se obavlja privredna djelatnost.

Jedan od prioritetnijih projekata EPCG je i ugradnja osmog agregata u HE Perućica, čija vrijednost se procjenjuje na oko 24 miliona EUR.

„Novi agregat raspolagao bi instalisanom snagom od 58,5 MW, a njegovim uvođenjem u proizvodnju obezbijedilo bi se dodatnih oko 50 GWh električene energije godišnje. Projekat bi se finansirao iz kreditnog aranžmana sa KfW bankom“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije