fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOpština izdvojila sredstva za 39 preduzetnica

Opština izdvojila sredstva za 39 preduzetnica

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Opština Nikšić izdvojila je iz budžeta 40 hiljada EUR za pomoć ženskom preduzetništvu, a ta sredstva dobiće 39 žena od 77 prijavljenih koje tek počinju ili već imaju sopstveni biznis.

Konkurs za dodjelu opštinske pomoći za razvoj ženskog preduzetništva objavljen je krajem januara, a najveći iznos sredstava, od po dvije hiljade EUR, dobilo je pet žena. Po hiljadu EUR je opredijeljeno za 18 biznis planova, a za ostatak po 750 EUR.

Potpredsjednica Opštine Nikšić i predsjednica Komisije, Sonja Nikčević, rekla je da lokalna uprava prvi put opredjeljuje sredstva za rodno budžetiranje.

„Cijeneći potrebu za podrškom, kako početnicama u biznisu, tako i već afirmisanim preduzetnicama, odlučili smo da sredstva podijelimo većem broju preduzetnica koje ispunjavaju uslove“, rekla je Nikčević nakon potpisivanja ugovora.

Ona je ocijenila da su žene uvijek bile hrabre i činile čvrst oslonac zajednice i društva u cjelini i dodala da je sigurna da će dobitnice biti dobar primjer da se što veći broj Nikšićanki osnaži i krene u sopstveni biznis.

Sekretarka Komisije, Milijana Bošković, predstavila je uslove kreditiranja i navela da se sredstva moraju iskoristiti u skladu sa biznis planovima do kraja godine, jer će u suprotnom biti vraćena u budžet Opštine.

Jedna od pet prvorangiranih dobitnica, Milanka Gluščević, rekla je da će sredstva iskoristiti za otvaranje kuhinje sa domaćim jelima, koja će biti pripremljena od organske hrane iz Crne Gore.

„Podrška će me osnažiti i dati dodatan impuls da prvi put pokrenem sopstveni biznis nakon što sam više od 20 godina provela radeći kod privatnika“, rekla je Gluščević.

Ona je navela da se za taj biznis plan opredijelila jer smatra da Nikšiću, koji je zasićen ponudom brze hrane, treba i kuhinja sa zdravim obrocima za ponijeti.

„Ishrana pripremljena od organskih proizvoda neophodna je djeci, starima i dijabetičarima, odnosno svima koji žele da na taj način čuvaju svoje zdravlje“, saopštila je Gluščević.

Ona je objasnila da će sredstva iskoristiti za nabavku kuhinjskih aparata i opreme, dok će hrana biti pripremana po najvećim standardima kvaliteta i higijenskim uslovima.

Gluščević je kazala da je kao početnik u biznisu tražila 2,5 hiljade EUR, a dobila maksimalno opredijeljen iznos od dvije hiljade.

„Uložiću i dodatna neophodna sredstva, a jela ću za sada pripremati sama, u iznajmljenom prostoru. Kasnije planiram da uposlim još najmanje dvije osobe. Imam 47 godina i od ukupnog dosadašnjeg rada uplaćenih svega 15 godina staža“, navela je Gluščević.

Ona smatra da nikad nije kasno da se počne sopstveni biznis ukoliko se zna šta se želi uraditi za sebe i svoju porodicu.

Najčitanije