fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOpština Bar uspješno realizovala sve kapitalne projekte

Opština Bar uspješno realizovala sve kapitalne projekte

Bar, (MINA-BUSINESS) – Opština Bar je u trećoj godini mandata aktuelne uprave, koja se navršila u avgustu, uprkos pandemiji koronavirusa uspjela da očuva kontinuitet i stabilnost djelovanja, finansija i ulaganja u razvojne projekte, kao i da ostvari planirani budžet gotovo u potpunosti.

“Kroz razne programe podrške, olakšice i ukidanje nameta u vrijednosti od skoro milion EUR, uspjeli smo da pomognemo građane i privredu da prebrode krizu”, navodi se u saopštenju Opštine.

Iz te lokalne samouprave su naveli da su otplatili stara dugovanja po reprogramu i umanjili dug Opštine za skoro deset miliona EUR.

“Uprkos tome finalizovali smo kapitalne projekte, ali i započeli nove investicije u infrastrukturu”, dodaje se u saopštenju.

U ovom mandatnom periodu Opština Bar uložila je u saobraćajnu i vodovodnu infrastrukturu preko četiri miliona EUR sopstvenih sredstava.

Samo za lokalnu putnu infrastrukturu, koja je obnovljena na području svih mjesnih zajednica, je uloženo gotovo 700 hiljada EUR.

Završena je izgradnja ulica u Šušanju i Ilinu koje su otvorile to naselje prema gradu, kao i ulica u Bjelišima, Velikom Pijesku, Brbotu gdje je urađena i kanalizacija. U Mrkojevićima se probija novi putni pravac Lunjići-Mikulići u saradnji sa Vojskom.

“Posebno smo ponosni na kapitalni projekat izgradnje nadvožnjaka i kružnog toka sa pristupnom saobraćajnicom prema naselju Bjeliši u vrijednosti od preko 2,4 miliona EUR, uz koji smo izgradili i 180 novih, besplatnih, parking mjesta”, rekli su iz Opštine.

Veliki pijesak dobio je novu, modernu infrastrukturu za vodosnabdijevanje i priključak na regionalni vodovod, čime se zaokružuje kvalitet turističke ponude tog kraja, a građanima omogućava veći kvalitet života.

Ukupna vrijednost te investicije iznosi oko 560 hiljada EUR.

“U nastavku relizacije projekta izgradnje infrastrukture vodosnabdijevanja i priključivanja na regionalni vodovod, po ugovoru između opština Bar, Ulcinj i Vlade, u ovaj kraj treba da se uloži gotovo 12 miliona EUR”, precizirali su iz Opštine.

Kako su podsjetili, preko milion EUR uloženo je, kroz saradnju sa Vladom, u izgradnju Kuće maslina u Starom Baru, koja će biti savremeni regionalni centar maslinarstva.

U Starom Baru rekonstruisano je više objekata, prije svega ljetnja scena-teatar i carinarnica u šta je kroz projekte Evropske unije (EU) uloženo 75,5 hiljada EUR.

Značajna sredstva uložena su i u Sutomore – rekonstrukcija šetališta u ovoj fazi je završena a nastavkom rekonstrukcije predviđena je izgradnja novog trga, parkinga i kompletiranje šetališta.

Na mjestu nekadašnjeg hotela Inex, grupa Iberostar počela je rekonstrukciju tog turističkog kompleksa. Na Virpazaru je u toku rekonstrukcija hotela „13. jul“, dok je u Čanju započeta izgradnja novog hotela svjetski poznate i prestižne kompanije Intercontinental.

“To će sve zajedno obogatiti turističku ponudu Bara sa prestižnim hotelima u svim djelovima Opštine”, navodi se u saopštenju.

Da u Opštini ne razmišljaju samo o infrastrukturi već i o svakom čovjeku, pokazali su, kako tvrde, realizacijom niza programa podrške razvoju biznisa, preduzetništva i otvaranju novih poslova i radnih mjesta.

“Kroz programe podrške biznis planovima preduzetnika i posebno ženskog preduzetništva, Opština Bar uložila je gotovo pola miliona EUR u projekte razvoja malih biznisa. Na ovaj način otvorili smo preko 50 novih radnih mjesta u realnom sektoru kroz direktnu podršku građanima. Posebne linije podrške predvidjeli smo za finansiranje mladih poljoprivrednika, ali i program podrške za zanatstvo, koji će ekonomiji grada dati novi impuls i uliti novi život u ukupni biznis ambijent”, poručili su iz te lokalne samouprave.

Bar je u mandatu ove lokalne uprave, kako su objasnili, definitivno promijenio svoje lice i izgradio novi i moderniji imidž i ukupan stil djelovanja.

“Opština Bar nastaviće da pruža ruku svima koji imaju jasnu viziju daljeg progresa i razvoja grada u najboljem interesu svih njegovih ljudi”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije