fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOprez zbog drugog talasa širenja koronavirusa

Oprez zbog drugog talasa širenja koronavirusa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim berzama se ove sedmice trgovalo oprezno, jer su splasnule nade u nove podsticajne mjere u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) prije predsjedničkih izbora.

Ulagače zabrinjava i drugi talas širenja koronavirusa, posebno u Evropi.

Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 0,1 odsto na 28.606 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,2 odsto na 3.483 poena, a Nasdaq indeks 0,8 odsto na 11.671 bod, prenosi Hina.

Indeksi su na početku sedmice snažno porasli, jer su se ulagači nadali dogovoru Kongresa i Bijele kuće o dodatnim podsticajnim fiskalnim mjerama.

Međutim, ta je nada splasnula, pa su narednih dana splasnuli i dobici indeksa, jer je sve izvjesnije da nove pomoći američkoj privredi u borbi protiv koronakrize neće biti prije predsjedničkih izbora početkom novembra.

Američki predsjednik, Donald Trump, poručio je da je spreman da poveća podsticaje, pa bi predlog Bijele kuće o paketu fiskalne pomoći ekonomiji u borbi protiv koronakrize mogao biti veći od 1,8 biliona USD.

No, čini se da tome nijesu skloni republikanski predstavnici u Senatu, ali i da će demokrate u Predstavničkom domu insistirati na svom predlogu vrijednom 2,2 biliona USD.

A poticaji su potrebni jer niz posljednjih podataka pokazuje da je oporavak najveće svjetske ekonomije izgubio na zamahu.

Tako je objavljeno da je broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima sedmicu ranije skočio za 898 hiljada, najviše u posljednja dva mjeseca i više nego što se očekivalo.

Loše na tržišta utiču i vijesti o daljem rastu broja oboljelih od koronavirusa u svijetu, posebno u Evropi.

Mnoge evropske zemlje posljednjih dana bilježe rekordni rast broja novooboljelih, pa se ponovo uvode restriktivne mjere usmjerene na suzbijanje virusa, što će usporiti oporavak ekonomije od koronakrize.

Na tržištu vlada nesigurnost i zbog skorašnjih predsjedničkih izbora, na kojima bi, očekuje se, mogao pobijediti demokratski kandidat Joe Biden.

Premda se smatra da bi Biden mogao povećati poreze na dobit kompanija i kapitalne dobitke, analitičari ukazuju na moguće dobre strane ako Biden zasjedne u Bijelu kuću.

Između ostalih, očekuju manje trgovinskih tenzija u svijetu, ali i veći paket fiskalnih mjera za pomoć privredi.

„To ukazuje na oportunizam, s obzirom da se na tržištima prije samo nekoliko mjeseci pričalo da će dionice oštro pasti ako Trump ne pobijedi, a sada se smatra da bi pobjeda Bidena bila dobra za dionice. Sve to zapravo pokazuje da je nakon ogromnih monetarnih podsticaja centralnih banaka u svijetu tržište preplavljeno novcem, pa cijene dionica rastu”, rekao je strateg u firmi Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, Norihiro Fujito.

U fokusu ulagača bili su i kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija, a od 49 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile izvještaje, njih 86 odsto ostvarilo je bolje rezultate nego što se očekivalo.

Zbog toga su smanjene procjene pada zarada. Sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale 19 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su prije sedmicu očekivali pad od oko 21 odsto.

A na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,6 odsto na 5.919 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,1 odsto na 12.908 poena, a pariski CAC 0,2 odsto na 4.935 bodova.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je pao 0,9 odsto na 23.410 bodova.

Najčitanije