fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeOperatori za dvije godine uložili 100 miliona EUR

Operatori za dvije godine uložili 100 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Operatori elektronskih komunikacija u Crnoj Gori uložili su u mrežu i servise tokom prošle i ove godine više od 100 miliona EUR, navodi se u Vladinom dokumentu o razvoju tog tržišta.

“Tokom prošle godine, u razvoj mreža i servisa operatori su uložili 61 milion EUR, što je doprinijelo daljem povećanju dostupnosti savremenih elektronskih komunikacionih usluga visokog kvaliteta na cijeloj teritoriji Crne Gore. Procjena investicija u elektronskom komunikacionom sektoru za ovu godinu iznosi 40 miliona“, preciziraju autori studije, prenose Dnevne novine.

Takođe se navodi da su u prethodnih deset godina operatori investirali više od 600 miliona, od čega u prethodnih pet godina intenzivnog ulaganja skoro 450 miliona EUR.

Ovakav trend, dodaje se, rezultat je „stabilnog i predvidivog pravnog i regulatornog okvira, koji je stvorio jednake uslove za sve učesnike na tržištu”.
Prema podacima iz Registra operatora elektronskih komunikacija, na teritoriji Crne Gore licence za rad ima 35 operatora.

Autori izvještaja smatraju da su elektronske komunikacione mreže i infrastruktura na visokom stepenu razvoja, a usluge prenosa glasa, podataka i distribucije audio-vizuelnih medijskih sadržaja pružaju se putem najsavremenijih tehnologija.

U dokumentu se navode uporedni podaci za pojedine usluge. Tako je procenat priključaka za širokopojasnu internet mrežu sa 53 odsto u 2016. godini povećan na 94 odsto u ovoj. Istovremeno, dostupnost mreža nove generacije (NGA) porasla je sa 26,5 na 81,04 odsto.

Od ukupnog broja interneta dostupnog putem fiksne mreže, skoro 70 odsto koristi brzine veće od 30 megabita po sekundi (Mb/s), dok je 2016. taj procenat bio 3,6 odsto. Uz to, brzine veće od 100 Mb/s trenutno je na 35,82 odsto ili svakom trećem priključku.

Mobilna 4G mreža ima takozvanu kompozitnu pokrivenost pristup mreži u naseljenim područjima širom Crne Gore veću od 98 odsto, što je u samom vrhu i regiona i EU.

„Razvoj mreža i infrastrukture prati konstantan rast broja korisnika svih usluga, izuzev usluge fiksne telefonije koja je i na globalnom nivou u padu. Rast na kraju septembra ove godine u odnosu na septembar prošle godine u mobilnoj telefoniji iznosi 18,04 odsto, u pristupu internetu na fiksnoj lokaciji 2,77 odsto, u broju priključaka za distribuciju AVM sadržaja 2,48 odsto, dok u fiksnoj telefoniji pad iznosi 1,34 odsto”, navodi se u dokumentu.

Kad je upitanju regulacija tržišta, Agencija za elektronske komunikacije značajno je uticala na promjene cijena za pojedine usluge operatora u Crnoj Gori. Za usluge mobilne telefonije, cijene za građane u pripejd segmentu su značajno iznad prosjeka regiona i EU. Za postpejd su iznosi mjesečne pretplate takođe iznad prosjeka regiona, ali ispod prosjeka EU. U oba segmenta, cijene SMS su ispod pomenutih prosjeka.

Cijene poziva putem fiksne mreže koje važe za građane, od 2013. godine do danas smanjene su od osam odsto za međunarodne, do 85 odsto za pozive ka mobilnim mrežama i danas su značajno niže od prosjeka regiona i zemalja EU. Pristup intemetu od 2014. do 2018. godine za građane je postao jeftiniji 32 odsto.

Vlada u dokumentu najavljuje donošenje Nacionalnog plana razvoja širokopojasnih mreža nove generacije (NGA) i Strategije uvođenja 5G mobilnih komunikacionih mreža, kao i novog Zakona o elektronskim komunikacijama.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije