fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOpasnost od dramatičnog rasta nezaposlenosti

Opasnost od dramatičnog rasta nezaposlenosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socio- ekonomske mjere Vlade ne daju nikakve rezultate i postoji opravdana opasnost da će doći do dramatičnog rasta nezaposlenosti, ukoliko se ne donesu suštinski predlozi za pomoć privredi, ocijenila je potpredsjednica Demokratske Crne Gore, Zdenka Popović.

“Koronavirus otkrio je i do kraja razboličio neistine i našminkanu statistiku Vlade o procentu nezaposlenih u Crnoj Gori”, navela je Popović u saopštenju.

Ona je podsjetila da je direktor Direktorata za državni budžet, Bojan Paunović, kazao da se u prethodnih 15-ak dana na evidenciju Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) prijavilo oko tri hiljade građana.

“Ovaj podatak ide u prilog našim ranije iznešenim tvrdnjama da je stvarna nezaposlenost u državi mnogo veća od one o kojoj govore kozmetički podaci”, smatra Popović.

Ona je napomenula da je podatak o broju nezaposlenih bio nerealan i prije početka pandemije.

“Kada uzmemo u obzir neustavna brisanja osoba sa biroa rada, kao i brisanje visokoškolaca koji su na stručnom osposobljavanju, jasno je da se javnosti prezentovani procenat dodatno uvećava”, kazala je Popović.

Osim toga, kako je navela, građani se brišu sa Zavoda i ukoliko se svaka tri mjeseca uredno ne prijavljuju, a podaci govore da je veliki broj ljudi iz seoskih područja praktično onemogućen da tu obavezu ispunjava svaka tri mjeseca.

“Takođe, sa Zavoda se brišu i oni koji odbiju ponuđeni sezonski posao na primorju, bez obzira što se radi o ljudima sa višim i visokim stručnim spremama, kao i oni koji se nalaze na tromjesečnim obukama koje organizuje Zavod”, saopštila je Popović.

Ona je rekla da se “prilikom izrade statistike za hvalisanje Vlade”, građanin koji je jedan dan u godini radio za dnevnicu, računa kao zaposlen, a u zaposlene se računaju i sezonski radnici.

“Iz toga proizilazi da DPS vlast konstantno plasira neistine o navodnom ubrzanom razvoju i smanjenju broja nezaposlenih, dok je stvarno stanje mnogo drugačije, naročito u ovim kriznim periodima”, zaključila je Popović.

Najčitanije