fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdlučni da pomognu crnogorskim proizvođačima

Odlučni da pomognu crnogorskim proizvođačima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede čvrsto stoji u namjeri da pomogne crnogorskim proizvođačima i u tom cilju preuzima sve aktivnosti kako bi pomogli i pružili podršku radi obezbjeđivanja održivosti mljekarskog sektora, saopšteno je iz tog resora.

Iz Ministarstva su se oglasili povodom aktuelnog problema poremećaja na tržištu nastalog povećanjem cijene stočne hrane.

„Na današnjoj sjednici Komisije za ekonomsku politiku u Vladi, ministar Aleksandar Stijović uputio je dodatni apel Ministarstvu finansija kako bi se što urgentnije pružila podrška poljoprivrednom sektoru iz budžetskih rezervi zbog nastale situacije na tržištu“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su, s namjerom što bolje koordinacije i pronalaženja zajedničkog rješenja, danas predstavnike udruženja stočara primili državni sekretar Nebojša Veličković, direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević i načelnik Direkcije za stočarstvo Ranko Bogavac.

„Predočeno je da Ministarstvo relociranjem sredstava iz agrobudžeta može obezbijediti maksimalno sredstva za podršku za jun i jul nakon usvojenog agrobudžeta, s obzirom na to da ova sredstva nijesu planirana u okiru redovnih mjera i kroz njih bi bila obezbijeđena hitna pomoć za ovaj sektor“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su predstavnici Ministarstva iskazali razumijevanje, i rekli da poremećaj na tržištu pogađa i druge sektore, kao i da će, ne pristajući na ucjene, uložiti maksimalne napore da, u skladu sa mogućnostima, pronađu rješenje i pruže podršku crnogorskim poljoprivrednicima.

Iz Ministarstva su podsjetili da, na osnovu spiskova mljekara i sirara za april, količina otkupljenog mlijeka od 1.666 kooperanata iznosi 2.208.340 litara, a da, na osnovu spiskova za premiju za preradu mlijeka na gazdinstvu prosječna mjesečna količina prerađenog mlijeka od 1.949 prerađivača mlijeka iznosi 3.060.83,34 litara.

Iz navedenog, kako su kazali, proizilazi da subvencija od 0,01 EUR/litru mlijeka za proizvođače mlijeka koji predaju mlijeko mljekarama i sirarama na osnovu navedenih količina mlijeka daje iznos od 22.083,40 EUR za jedan mjesec.

„Kada je riječ o količinama mlijeka koje se prerađuju na poljoprivrednim gazdinstvima, a koje su, prema analizama sektora, veće od količina mlijeka predatog odobrenim i registrovanim objektima za preradu, subvencija od 0,01 EUR/litru mlijeka za planirani period, a na osnovu spiskova za premiju od prošle godine daje iznos od 30.600,83 EUR“, naveli su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, važno je znati da je za potrebe pružanja pomoći proizvođačima mlijeka u Crnoj Gori za jedan mjesec, na svaki jedan cent dodatne subvencije neophodno obezbijediti dodatnih 52.684,23 EUR.

Oni su rekli da Ministarstvo već obezbjeđuje subvenije od deset centi po litru mlijeka kroz mjere agrobudžeta,i dodatni cent za količine preko pet hiljada litara mlijeka, dok većina opština subvencionira 0,02 – 0,03 EUR.

„Ministarstvo relociranjem sredstava iz agrobudžetskih mjera može opredjeliti za privremenu podršku od dva centa za dva mjeseca što iznosi 210.736,92 EUR za jun i jul nakon usvajanja agrobudžeta“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su za dodatnu podršku, s obzirom na to da se radi o vanrednim okolnostima koje su pogodile kako sektor proizvođača mlijeka, tako i tov goveda, sektor svinjogojstva, sektor živinarstva i vještački uzgoj ribe, neophodna značajna sredstva iz budžetskih rezervi.

„Ministarstvo finansija zbog još aktuelne mjere privremenog finansiranja nije u mogućnosti da pozitivno odgovori na zahtjev Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprirede“, rekli su iz tog resora.

Oni su kazali da bi zahtjev stočara, proizođača mlijeka, za trajno povećanje subvencije u iznosu od pet centi po litru predstavljao mjesečni trošak od 263.421,15 EUR mjesečno ili 3.161 053,08 EUR na godišnjem nivou samo za mljekarski sektor u okviru stočarske proizvodnje.

Iz Ministarstva su napomenuli da će učiniti sve u okviru svojih mogućnosti da se podrže poljoprivredni proizvođači.

„Ali nikada nećemo posmatrati samo jedan sektor niti ga favorizovati na bilo koji način, već svaki sektor koji se nađe u problemu tražeći i privremena i sistemska rešenja kako bi se obezbijedilo očuvanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje u Crnoj Gori“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije