fbpx
NaslovnicaGlavna vijestOčekuje se pad cijena stanova i kuća

Očekuje se pad cijena stanova i kuća

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Interesovanje za kupovinu nekretnina je usljed situacije izazavane koronavirusom potpuno nestalo, pa agencije za nekretnine ovih dana praktično nemaju posla, saopštili su Pobjedi predstavnici pojedinih agencija.

Oni su naveli da je realno da zbog izostanka tražnje dođe do pada cijena nekretnina u narednom periodu.

Iz agencije As nekretnine su saopštili da za sada nijesu dobijali zahtjeve podstanara za odlaganje plaćanja kirije ili eventualno oslobađanje plaćanja kirije nekoliko mjeseci, ali da to ne znači da takvih zahtjeva neće biti.

Iz te agencije su poručili da bi zakupodavci trebalo da pokažu fleksibilnost prema podstanarima u ovoj situaciji.

Iz agencije Iva nekretnine su naveli da je značajan broj zakupodavaca raspoložen da za vrijeme krize smanji kiriju.

Direktorica te agencije, Mira Radović, kazala je da oni nemaju posla niti u ovom trenutku postoji interesovanja za nekretnine.

“Mi i sedmicu prije nego što su uvedene posebne mjere zbog koronavirusa nijesmo imali posla. Posljednje što sada neko želi je da razmišlja o kupovini stana. Meni je bilo za očekivati da u ovakvoj situaciji nemamo posla i mislim da se nećemo baš tako brzo vratiti u pogon. Jer ipak sve ovo će ostaviti traga pogotovo na tržište nekretnina i rad Agencija”, rekla je Radović.

Ona smatra da će zbog novonastale situacije doći do korigovanja cijena na tržištu nekretnina.

“Očekujem pad cijena nekretnina iz razloga što mislim da makar u nekom vremenskom periodu neće biti toliko puno interesovanja za nekretnine, a kao što vidimo ovi iz sektora građevine rade kao da se ništa ne dešava”, kazala je Radović.

Prema njenim riječima, ovako krizne situacije obično iznjedre korigovanje cijena nekretnina.

“Sve je po meni bilo precijenjeno i mislim da će se sad te cijene poprilično iznivelisati”, smatra Radović.

Ona je navela da ovih dana njenu agenciju zovu jedino ljudi koji imaju slobodne stanove, koje žele ponuditi za rentiranje.

“Ovih dana imali smo i dva slučaja, da stranci, koji su podstanari u stanovima, traže kuću sa dvorištem zbog djece na neki kraći period. To su neka interesovanja na koja mi ne možemo odgovoriti valjano, jer niko neće da izdaje kuću na nekoliko mjeseci”, saopštila je Radović.

I iz agencije As nekretnine su naveli da trenutno, usljed novonastale situacije koju je izazvala epidemija koronavirusa, nemaju posla.

“Ima tu i tamo nekih poziva, ali to je više informativno, bar što se tiče naše agencije ili se eventualano neki posao koji je ranije već bio započet sad privodi kraju. Ali nekih obilazaka i prezentacija stanova nema, a i prosto je nezgodno i suludo u ovo vrijeme pozvati prodavce i insitirati na gledanju i obilasku stanova”, smatraju u toj agenciji.

Iz agencije As nekretnine saopštili su da je nekoliko prodavaca nekretnina koje su kontaktirali u posljednjih 20 dana uglavnom spremno da malo koriguju, odnosno smanje prodajnu cijenu.

“Smatramo da će trebati sigurno nekoliko mjeseci da se nakon epidemije tržište nekretnina i uopšte komplet ekonomija oporavi. Smatramo da će za sad bar par mjeseci biti blagi pad cijena nekretnina i slabija tražnja”, kazali su iz te agencije i naveli da za sada ne mogu davati dugoročniju prognozu o stanju na tržištu nekretnina.

Građevinski investitor, vlasnik i izvršni direktor podgorička kompanija “14. septembar”, Mehmed Kolarević, rekao je da će trajanje ekonomske krize, a samim tim i krize na tržištu nekretnina, zavisiti od trajanja pandemije koronavirusa.

“Kome su interesantne nekretnine, a ne smije da se izađe iz kuće? Nikome”, poručio je Kolarević za Pobjedu.

On je naveo da u ovom trenutku ne može prognozirati da li će u Crnoj Gori doći do pada cijena nekretnina.

“Vjerovatno će investitori koji su u krizi, a moraju da izvrše obaveze prema bankama, odnosno plate kredite spuštiti cijene nekretnina, tako da bi realno bilo očekivati neki pad, međutim ništa se ne zna sa sigurnošću, jer se ne zna koliko će trajati pandemija koronavirusa”, kazao je Kolarević.

Brojni građani, koji stanuju kao podstanari i svakog mjeseca plaćanju zakup stana, pogođeni su nakon uvođenjem mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i Vlade, koje su obustavile veliki dio poslova u državi.

Najčitanije