fbpx
NaslovnicaGlavna vijestObračunaće kamatu naknadno

Obračunaće kamatu naknadno

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Klijenti tokom trajanja moratorijuma nemaju obavezu da plaćaju ništa, ali će kamata tokom ta tri mjeseca biti obračunata i naknadno naplaćena, saopštio je glavni izvršni direktor Hipotekarne banke, Esad Zaimović.

On je Danu kazao da postoji nerazumijevanje u javnosti šta znači ta mjera, odnosno šta moratorijum.

“Prevedeno na naš jezik to znači odlaganje obaveze. Dakle, obaveza postoji, ona se ne umanjuje, već se samo odlaže njeno plaćanje. Za period od tri mjeseca moratorijuma redovna kamata će se obračunavati i ona će biti naknadno naplaćena”, rekao je Zaimović, koji je doskorašnji predsjednik Upravnog odbora Udruženja banaka.

On je naveo da sam pojam kredita znači pozajmljivanje novca uz kamatu, dakle nije besplatno i to bi u suprotnom značilo opraštanje kamate.

On je dodao da među bankarima nema nedoumica i da je sve precizirano na ranijem sastanku.

“Dakle, klijenti tri mjeseca nemaju obavezu da plaćaju ništa, ali će kamata biti obračunata tokom tog perioda i nakon tri mjeseca klijenti će dobiti novi obračun u kojem će biti ukalkulisana ta kamata”, precizirao je Zaimović.

Za Dan je nezvanično iz CBCG potvrđeno da će ta krovna monetarna institucija da dostavi reprezentativan primjer obračuna kredita nakon moratorijuma. Nakon ponedjeljka biće jasno da li će se obračunavati kamate tokom moratorijuma.

Crnogorske banke će vjerovatno obračunati kredite po modelu Narodne banke Srbije, koji pokazuje da će krediti biti uvećani za kamate obračunate tokom moratorijuma.

Odluka CBCG se odnosi na privremeno obustavljanje plaćanja kredita do 90 dana. Predstavnici banaka i Centralne banke prije dva dana saopštili su da se od ponedjeljka stiču uslovi za primjenu odluke o moratorijumu i da će obavijestiti klijente o proceduri prijavljivanja za one koji hoće da odgode plaćanje.

Odluka CBCG o odlaganju plaćanja obaveza do 90 dana je u sklopu privremenih mjera države za ublažavanje finansijskog uticaja virusa korona na građane i privredu. Oni su pozvali građane da ne dolaze u poslovnice banaka i da se pridržavaju preporuka Vlade i Instituta za javno zdravlje.

Najčitanije

Sjutra turnir u Herceg Novom Podgorica, (MINA) - Crnogorska Tekbol liga biće nastavljena drugim zimskim...