fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObjavili konkurs za sufinansiranje inovacione djelatnosti

Objavili konkurs za sufinansiranje inovacione djelatnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo ekonomskog razvoja objavilo je konkurs za sufinansiranje inovacione djelatnosti u ovoj godini, na koji se zainteresovani mogu prijaviti do 16. novembra.

Iz Ministarstva su kazali da ukupna podrška inovacionoj djelatnosti u ovoj godini iznosi 160 hiljada EUR.

Konkursom je predviđena podrška razvoju inovacione zajednice kroz sufinansiranje četiri programske linije utvrđene Programom za inovacije do 2024. godine, koje se odnose na podršku EUREKA projektima, stimulisanje zaštite i razvoja pronalaska, podsticanje inovacione kulture i za realizaciju edukativnih programa u S3 oblastima.

Iz Ministarstva su objasnili da se EUREKA programom posebno podstiču mala i srednja preduzeća na saradnju sa međunarodnim partnerima u pokretanju istraživačko-razvojnih i inovativnih aktivnosti, kao i na ulaganje u istraživanja i razvoj radi jačanja njihovog inovacionog kapaciteta.

Za sufinansiranje učešća u EUREKA projektima opredijeljeno je 120 hiljada EUR.

„Stimulisanje zaštite i razvoja pronalaska podrazumijeva podsticanje građana i preduzeća iz Crne Gore koji su u ovoj godini zaštitili svoj pronalazak patentom u zemlji ili inostranstvu ili su pokrenuli proces međunarodne/evropske zaštite pronalaska kod WIPO/EPO“, kazali su iz Ministarstva.

Oni su dodali da je za tu programsku liniju predviđena podrška od 15 hiljada EUR.

Podrška aktivnostima koje se odnose na aktivno podsticanje inovacione kulture, organizacijom takmičenja inovativnih ideja, kampova za intenzivne obuke inovativnih start-up timova, hakatona, motivacionih i sličnih događaja i kreiranjem digitalnih alatki i drugih aktivnosti podrške inovacionoj djelatnosti, ima za cilj da utiče na percepciju inovacija kao šanse za kreiranje ili unapređenje poslovanja i da doprinese prepoznavanju kvalitetnih inovativnih ideja, njihovoj afirmaciji i približavanju realizaciji.

Izdvojena sredstva za tu programsku liniju takođe iznose 15 hiljada EUR.

„Sufinansiranje realizacije edukativnih programa u oblastima pametne specijalizacije Crne Gore predstavlja podršku aktivnostima koje se odnose na realizaciju intenzivnih edukativnih programa za studente i mlade istraživače i profesionalce u tekućoj godini konkursa, poput ljetnjih i zimskih škola, u iznosu od deset hiljada EUR“, objasnili su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da je preduslov za ostvarivanje podrške prethodna prijava u registar inovacione djelatnosti, putem portala www.inovacije.gov.me.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije