fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObim prodaje duvanskih proizvoda veći 34 odsto

Obim prodaje duvanskih proizvoda veći 34 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Obim prodaje duvanskih proizvoda za prva četiri mjeseca ove godine, prema podacima Ministarstva finansija, iznosio je 176,54 tona, što je oko 34 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je premijer Duško Marković.

“Podaci o količini poručenih akciznih markica za prva četiri mjeseca pokazuju da ih je u odnosu na uporedni period poručeno oko 32 odsto više”, kazao je Marković tokom Premijerskog sata u Skupštini.

On je na pitanje poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), Raška Konjevića, da prokomentariše to što je u prošloj godini naplaćeno 20 miliona EUR akciza na duvanske proizvode manje nego u 2017, odgovorio da su ukupni prihodi od akciza u 2017. godini bili za oko deset miliona EUR veći od onoga što je planirano Fiskalnom strategijom.

“Prema uporednim podacima Ministarstva finansija za 2017. i prošlu godinu došlo je do smanjenja obima prodaje duvanskih proizvoda od 43 odsto, dok su prihodi budžeta od akciza smanjeni 27 odsto u prvoj polovini prošle godine. Mi nemamo čarobni štapić kojim bismo stvari promptno činili boljim”, naveo je Marković.

Prema njegovim riječima, realno je da neke mjere prevaziđu očekivane rezultate, kao i da ih neke uopšte ne ostvare.

„Ukupni prihodi od akciza u prošloj godini iznosili su 221 miliona EUR, što, prema preliminarnim podacima o izvršenju budžeta, predstavlja niže ostvarenje od plana od oko 11,5 miliona EUR. Redefinisanjem akcizne politike zaustavljen je pad naplate prihoda po tom osnovu i stvorene pretpostavke za rast prometa na tržištu duvanskih proizvoda“, rekao je Marković.

Konjević je podsjetio da je Marković krajem prošle godine saopštio da nije logučno da u Crnoj Gori postoji devet hiljada kompanija sa jednim zaposlenim.

Nakon toga je naveo tekst iz Pobjede, iz sredine maja ove godine, gdje je, ne želeći da navodi ime kompanije, rekao da je ta firma u prošloj godini ostvarila neto dobit od 4,1 milion EUR, a da je imala samo jednog zaposlenog.

Marković je rekao da se radi o preduzeću Uniprom koje upravlja Kombinatom aluminijuma (KAP) u stečaju.

“Firma Uniprom ima jednog zaposlenog, a svi zaposleni koji rade u KAP-u se vode kod KAP-a u stečaju. To je kompanija koja ima ozbiljan fizički obim proizvodnje i ozbiljne finansijske pokazatelje. Kompanija već realizuje značajne investicione programe u primarnoj proizvodnji i vjeurujem da ćemo već sredinom naredne godine, zahvaljujući tim novim investicijama u prerađivačkom sadržaju KAP-a, imati preko 300 miliona USD izvoza iz te kompanije”, zaključio je Marković.

Najčitanije