fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObezbjeđuju dvomjesečnu dodatnu pomoć za mljekarski sektor

Obezbjeđuju dvomjesečnu dodatnu pomoć za mljekarski sektor

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obezbijediće dvomjesečnu dodatnu pomoć od 210 hiljada EUR za mljekarski sektor.

Iz tog resora su naveli da ukupna podrška u mljekarskom sektoru, kada su u pitanju direktna plaćanja, iznosi na godišnjem nivou oko 4,3 miliona EUR, s obzirom na to da svakog mjeseca izdvajaju po deset centi po litru mlijeka, čime se mjesečno isplaćuje po 358,33 hiljade EUR.

“Pored toga, Ministarstvo obezbjeđuje dodatne subvencije po grlu u iznosu od 3,9 miliona, što ukupno iznosi 8,2 miliona samo za sektor govedarstva”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da su, usljed poskupljenja stočne hrane, odlučili da dodatno podrže proizvođače mlijeka sa još po dva centa po litru za jun i jul sa ciljem olakšavanja situacije nastale povećanjem cijene stočne hrane do sljedeće žetve, kada se očekuje stabilizacija cijena.

“Fiskalni efekat ove pomoći za dva mjeseca biće 210 hiljada EUR i biće obezbijeđen iz agrobudžeta”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da, osim navedenih plaćanja koja su redovna, poljoprivredni proizvođači koji proizvedu preko pet hiljada litara dobijaju dodatno po jedan cent.

“Treba napomenuti da ministarstvo uredno mjesečno isplaćuje subvencije proizvođačima po litru proizvedenog mlijeka. Takođe je bitno napomenuti da najveći broj opština dotira još po dva do tri centa po litru proizvođačima mlijeka”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da su u novom agrobudžetu sva direktna plaćanja za stočarski sektor i za biljnu proizvodnju povećana od pet do deset odsto, što će, kako se nadaju, dodatno uticati na stimulaciju poljoprivrednih proizvođača u Crnoj Gori.

“Agrobudžet je koncipiran tako da je usmjeren ka poljoprivrednicima i da, pored direktnih plaćanja koja su uvećana, Ministarstvo izdvaja i dodatna sredstva za poljoprivredne kulture i sve proizvođače koji su pogođeni trenutnom situacijom”, naveli su iz tog resora.

Oni su dodali da agrobudžet nikada nije bio izdašniji i više orjentisan prema potrebama proizvođača kao sada.

Iz Ministarstva su kazali da prate situaciju, pomažući svim sektorima da održe i razviju svoju proizvodnju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije