fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovom strategijom EBRD-a podržavaju održivi ekonomski rast

Novom strategijom EBRD-a podržavaju održivi ekonomski rast

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) želi da, kako su kazali njeni predstavnici, pripremom nove strategije za Crnu Goru podrži zemlju u ostvarivanju održivog ekonomskog rasta i u procesu približavanja EU.

Tim Centralne banke (CBCG) održao je video sastanak sa šefom Kancelarije EBRD u Crnoj Gori, Jappom Spreyom, sa kojim su razgovarali o pripremi nove EBRD strategije za Crnu Goru od ove do 2026. godine.

Sprey je, kako je saopšteno iz CBCG, kazao da će strategija, koja se odnosi na naredni petogodišnji period, biti usmjerena na tri glavna prioriteta saradnje EBRD-a i Crne Gore: poboljšanje konkurentnosti privrede, podržavanje projekata u oblasti zelene ekonomije i unapređenje povezanosti, odnosno dostupnosti Crne Gore.

Viceguvernerka Zorica Kalezić upoznala je Spreya sa stanjem u bankarskom sektoru i uticajem koronakrize na poslovanje banaka.

Na sastanku je saopšteno da su banke u Crnoj Gori pokazale dobru otpornost na krizu, te da su pažljivo kreirane mjere CBCG doprinijele očuvanju stabilnosti bankarskog sistema, ali i lakšem prevazilaženju posljedica pandemije na privredu i stanovništvo.

„Zabilježeni blagi rast nekvalitetnih kredita, kao direktna posljedica koronakrize, još ne zabrinjava, ali upućuje na potrebu dodatnog opreza radi adekvatnog upravljanja ovim rizikom, posebno kada se ekstenzivne mjere CBCG za ublažavanje efekata pandemije počnu povlačiti“, navela je Kalezić.

Ona je dodala da CBCG privodi kraju projekat procjene kvaliteta aktive (AQR) bankarskog sektora, čiji rezultati se očekuju krajem juna.

Kalezić je upoznala sagovornika i sa aktivnostima CBCG na planu usklađivanja regulatornog okvira, novog Zakona o kreditnim institucijama i Zakona o sanaciji kreditnih institucija i njihovih podzakonskih akata sa najboljim standardima i praksama evropskog centralnog bankarstva.

Na sastanku je bilo riječi i o planovima Vlade da, uz tehničku podršku EBRD-a, osnuje kreditno-garatni fond, kroz koji bi privredi bio olakšan pristup izvorima finansiranja. CBCG će dati svoj doprinos kroz učešće u radnoj grupi formiranoj tim povodom.

Najčitanije