fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeNovi rekordi na Vol stritu

Novi rekordi na Vol stritu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Vol stritu u srijedu su dostigli nove rekordne nivoe, zahvaljujući solidnim ekonomskim pokazateljima i optimizmu investitora u vezi rješavanja američko-kineskih trgovinskih napetosti.

Dow Jones indeks u srijedu je porastao 0,15 odsto na 28.164 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,42 odsto na 3.153 boda, a Nasdaq 0,66 odsto na 8.705 bodova, prenosi Hrportfolio.

Danas je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) praznik – Dan zahvalnosti, pa će tržišta biti zatvorena. Ovo doba godine uobičajeno je dobro za dionice. Podaci iz almanaha berzanskih trgovaca ukazuju da je Dow u srijedu prije Dana zahvalnosti pao svega 16 puta u proteklih 66 godina.

U posljednjih mjesec, podstaknuti očekivanjima da će pregovori između SAD-a i Kine rezultirati trgovinskim sporazumom, indeksi su znatno porasli – Dow i S&P u plusu su više od četiri odsto, a Nasdaq više od pet odsto.

Novi, revidirani podaci ukazuju da je američki ekonomski rast u trećem tromjesečju bio nešto veći nego što se ranije procjenjivalo, odnosno iznosio je 2,1 odsto nasuprot prvobitno procijenjenih 1,9 odsto.

Nadalje, povećanje potrošnje u oktobru pokazalo je da će najveća svjetska ekonomija vjerojatno i u četvrtom tromjesečju postići umjereni rast. Takođe, nove narudžbe industriji porasle su 0,6 odsto u oktobru, najviše u posljednjih devet mjeseci, dok su analitičari očekivali njihov pad od 0,8 odsto.

Izjava američkog predsjednika Donalda Trumpa u utorak da SAD završava posao na sporazumu koji će okončati 16-mjesečni trgovinski rast, dodatno je ojačala optimizam ulagača na Vol stritu. Ipak, obim trgovanja bio je najslabiji od početka godine, uoči Dana zahvalnosti.

Ukupno je na svim američkim tržištima vlasnika promijenilo 5,57 milijardi dionica, dok je u posljednjih 20 trgovinskih dana prosjek iznosio 7,06 milijardi.

Američke berze neće raditi danas i sjutra.

Na evropskim berzama vladalo je dobro raspoloženje, pa je londonski FTSE indeks ojačao 0,36 odsto na 7.429 bodova, a frankfurtski DAX 0,38 odsto na 13.287 bodova. Pariski CAC oslabio je 0,05 odsto na 5.926 bodova.

Najčitanije