fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi rekordi indeksa

Novi rekordi indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na Wall Streetu u ponedjeljak su porasle, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq indeks dostigao nove rekordne nivoe, jer su ulagače ohrabrile vijesti o napretku u borbi protiv koronavirusa.

Dow Jones je ojačao 1,35 odsto na 28.308 bodova, dok je S&P 500 porastao jedan odsto na 3.431 bod, a Nasdaq indeks 0,6 odsto na rekordnih 11.379 bodova, prenosi Hrportfolio.

Dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se vijestima o napretku u liječenju koronavirusa. Američke vlasti su odobrile korištenje krvne plazme ljudi koji su izliječeni od Covid-19 virusa za liječenje oboljelih.

Iako je Svjetska zdravstvena organizacija skeptična u vezi takvog liječenja zbog nedovoljno kvalitetnih podataka, ulagače je ohrabrio još jedan korak prema bržem oporavku oboljelih.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih deset cijene dionica su porasle, a najviše u energetskom i finansijskom.

Zahvaljujući skoku u ponedjeljak, Dow Jones indeks sada je od svog rekordnog nivoa, dostignutog u februaru, udaljen 4,2 odsto, dok je u odnosu na početak godine u minusu 0,8 odsto.

Nasdaq je od početka godine na dobitku gotovo 27, a S&P 500 oko šest odsto.
Tako su, uprkos sporom oporavku od duboke recesije i širenju koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Nasdaq i S&P 500 indeks nadoknadili sve gubitke od izbijanja koronakrize i kreću se na rekordnim nivoima.

Takav brzi oporavak indeksa zahvaljuje se dosad nezabilježenim podsticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama američkih vlasti, vrijednima više hiljada milijardi USD.

Ti su fiskalni i monetarni podsticaji preplavili američka finansijska tržišta gotovinom, a u potrazi za najvišim prinosima ulagači su novac usmjerili u dionice.

I na evropskim berzama cijene dionica su u ponedjeljak porasle. Londonski FTSE ojačao je 1,71 odsto na 6.104 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 2,36 odsto na 13.066 bodova, a pariski CAC 2,28 odsto na 5.007 bodova.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...