fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNove svjetske nagrade za Plantaže

Nove svjetske nagrade za Plantaže

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vina Plantaža i crnogorski Vranac osvojili su osam medalja na najprestižnijem svjetskom vinskom takmičenju koje je održano u Londonu.

Iz kompanije su kazali da su na vinskom takmičenju Decanter World Wine Awards 2020 vina Plantaža i crnogorski Vranac ponovili veliki prošlogodišnji uspjeh osvojivši čak osam novih medalja.

“Zlatnu medalju i visokih 95 poena osvojilo je vino Vranac Pro Corde 2016, dok su srebrom nagrađena vina Vranac Barrique 2015, Epoha 2015, Premijer 2013, Vranac Reserve 2015, Vrhunski Vranac 2016, a bronzom okićeni Malvazija 2019 i Stari Podrum Vranac 2013”, navodi se u saopštenju.

Iz Plantaža su naveli da je Zlatni Vranac Pro Corde 2016, sa osvojenih visokih 95 poena, dodatno učvrstio poziciju Vranca i Crne Gore u prestižnom klubu zemalja koje prave vina koja su u samom vrhu svjetske ponude.

“Prošle godine je na ovom istom takmičenju Vranac Reserve 2013 bilo prvo crnogorsko vino proizvedeno od Vranca koje je osvojilo najprestižniju zlatnu medalju u vinskom svijetu”, dodaje se u saopštenju.

Takmičenje Decanter u Londonu, na kome najbolje sudije svijeta ocjenjuju hiljade vrhunskih vina iz svih svjetskih vinogorja, ubraja se u najveće i najuticajnije svjetsko ocjenjivanje vina, po kome se mjere sva ostala takmičenja.

“Vino za koje sudije sa Decantera kažu da zavrijeđuje medalju sasvim sigurno spada u grupu najboljih vina svijeta, a Decanterova medalja na etiketi je jedan od najpouzdanijih, ako ne i najpouzdaniji, indikator kvaliteta vina”, saopštili su iz Plantaža.

Ove godine je na ocenjivanje prispjelo 16,52 hiljade uzoraka vina iz 56 zemalja, a njih je ocenjivalo 116 sudija, među kojima je bilo 37 nosilaca titule Master of Wine i devet Master Sommeliera.

Zbog epidemije Covid-19 ocjenjivanje je održano, mimo dosadašnjeg protokola, u redakciji Decantera, najpoznatijeg vinskog časopisa na svijetu, uz rigorozne epidemiološke mjere

Osvajanjem novih medalja, vina Plantaža i crnogorski Vranac, kako se navodi, nastavljaju svoj zlatni niz na svjetskoj vinskoj sceni.

“Osvojene medalje potvrđuju orijentaciju Plantaža ka beskompromisnom kvalitetu, ali i ka trajnom naporu da vina iz Crne Gore zadrže i ojačaju svoju reputaciju na međunarodnom vinskom tržištu, koje sve više traga za vinima od autohtonih sorti koja predstavljaju odraz autentičnih nacionalnih kultura”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...