fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNova faza Hiljadu plus kada se ugovori kredit sa CEB-om

Nova faza Hiljadu plus kada se ugovori kredit sa CEB-om

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, pokrenuće u narednom periodu inicijativu za novo zaduženje kod Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB), u iznosu od deset miliona EUR, kako bi se obezbijedio novac za petu fazu projekta Hiljadu plus.

Ukupna vrijednost te nove faze projekta, kako su saopštili Vijestima iz tog Ministarstva, jeste 20 miliona EUR, od kojih 50 odsto iznosa obezbjeđuje država sredstvima zajma kod CEB-a, a 50 odsto komercijalne banke koje su prijavile učešće u projektu.

”Realizacija četvrte faze je u završnoj fazi. Ovo je projekat socijalnog stanovanja, koji se realizuje u kontinuitetu više od deset godina i predstavlja projekat socijalnog stanovanja za građane sa srednjim i nižim primanjima koji na tržištu ne mogu riješiti stambenu potrebu”, rekli su iz Ministarstva.

Do sada su uspješno realizovane tri faze projekta u okviru kojih je ukupno 1,19 hiljada porodica riješilo stambeno pitanje, odnosno preko tri hiljade građana.

“Kroz prethodnih pet dodjela u okviru tekuće, četvrte faze, uručen je 481 vaučer, od toga 191 prioritetnoj grupi lica i 290 ostalim ciljnim grupama”, naveli su iz Ministarstva.

U cilju nastavka realizacije projekta, odnosno početka pete faze, Ministarstvo će u narednom periodu, kako su naveli, intenzivirati aktivnosti, imajući u vidu da je Zakonom o budžetu za ovu godinu predviđeno kreditno zaduženje kod CEB-a u iznosu od deset miliona EUR za realizaciju tog projekta.

”Osnovna pretpostavka za realizaciju projekta je obezbjeđivanje kreditnih sredstava od CEB-a, što znači da slijede aktivnosti na pripremi aplikacije za zajam, komunikacije sa predstavnicima CEB-a povodom uslova kreditiranja i pravila sprovođenja projekta, potpisivanje ugovora o zajmu, ali i komunikacija sa partnerima u sprovođenju projekta – komercijalnim bankama, investitorima, Notarskom komorom”, saopštili su predstavnici Ministarstva.

Oni su dodali da očekuju da će i u narednoj fazi uslovi za učešće u projektu biti povoljni.

“Podsjetićemo da smo i u ovoj, tekućoj fazi, obezbijedili najpovoljnije uslove na tržištu, u cilju omogućavanja građanima Crne Gore da riješe stambeno pitanje”, saopštili su iz Ministarstva.

Kako je navedeno, u sadašnjoj, četvrtoj fazi, učesnici projekta kupuju stanove uz fiksnu kamatnu stopu od 2,99 odsto, a učešće u kupoprodajnoj vrijednosti nekretnine nije obavezno.

”Obrada kredita je 0,3 odsto, dok je period otplate kredita do 240 mjeseci, odnosno 20 godina. Takođe, kroz saradnju sa Notarskom komorom, obezbijeđen je popust od 50 odsto na notarske usluge. Ističemo i da je novina u ovoj fazi projekta ta što je građanima omogućena kupovina bilo kojeg stana koji je dostupan na tržištu, bilo da se radi o starogradnji ili novogradnji ako ispunjava minimalne uslove energetske efikasnosti”, podsjetili su iz Ministarstva.

Nakon obezbjeđivanja finansijskih sredstava, odnosno potpisivanja ugovora o zajmu sa CEB-om, pristupiće se realizaciji projektnih aktivnosti – raspisivanje javnih poziva za banke i investitore, sprovođenje komunikacione strategije i raspisivanje javnog poziva za građane.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije