fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNjemačka ostaje posvećena pomoći Crnoj Gori

Njemačka ostaje posvećena pomoći Crnoj Gori

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Njemačka će ostati posvećena pružanju pomoći Crnoj Gori na putu prema EU, a snažna podrška biće potrebna u Poglavlju 17 – Ekonomska i monetarna unija, ocijenili su potpredsjednik Vlade, Milutin Simović i član Izvršnog odbora Njemačke savezne banke, Burkhard Balz.

Simović se zahvalio Njemačkoj saveznoj banci na kontinuiranoj i nesebičnoj podršci koju pruža crnogorskoj Centralnoj banci (CBCG) i čestitao uspješan završetak tvining projekta pod nazivom Podrška regulaciji finansijskih usluga.

Iz Kabineta Simovića je saopšteno da Balz boravi u Crnoj Gori povodom završne ceremonije tvining projekta, koji je vođen pod njegovim i liderstvom Njemačke savezne banke.

Simović smatra da je to samo jedan od elemenata u mozaiku ukupne podrške u snaženju kapaciteta CBCG.

On je rekao da je zadovoljan što će tvining projekat imati pozitivne efekte na rad još dva važna subjekta – Komisiju za tržište kapitala i Agenciju za nadzor osiguranja, koje su, pored CBCG, institucije korisnice projekta.

Simović je kao veoma važnu istakao i indirektnu podršku Njemačke u odluci Upravnog savjeta Evropske centralne banke (ECB) o uspostavljanju novog finansijskog instrumenta, EUREP, koji će omogućiti Crnoj Gori da se kandiduje za dobijanje sredstava za podršku sistemskoj likvidnosti crnogorskog finansijskog sektora.

„To je izuzetno značajno i predstavlja signal garancije i stabilnosti za vremena koja neće biti sa malo izazova“ ocijenio je Simović.

Apostrofirajući kontinuiranu podršku Njemačke na putu Crne Gore prema euroatlanstkim integracijama i ekonomskom razvoju, posebno u ključnim odlukama prilikom uvođenja njemačke marke, obnavljanja nezavisnosti i učlanjenja u NATO, Simović je saopštio da je takva podrška i sada potrebna, kada postoje intencije sa određenih adresa da Crna Gora revidira svoje integracione i ukupne reformske tekovine.

Balz je poručio da će Njemačka savezna banka i dalje raditi i ostati posvećena tijesnoj saradnji sa CBCG.

„Srećni smo što smo sa uspjehom realizovali tvining projekat kroz konzorcijum koji su činili Njemačka savezna banka, Hrvatska narodna banka, Banka Holandije, Njemačka savezna agencija za nadzor nad finansijskim uslugama i Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga“ kazao je Balz i potvrdio da ostaje posvećen sličnim projektima u budućnosti.

On je dodao da je veoma srećan što je Crna Gora u pregovaračkom procesu sa EU otvorila i posljednje poglavlje.

“Njemačka će ostati posvećena pružanju pomoći Crnoj Gori na njenom putu prema EU. U prvom redu to je posao političara, a mi bankari ćemo pružati neophodnu podršku u našem dijelu”, poručio je Balz.

Najčitanije