fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNiže cijene u fiksnoj mreži Crnogorskog Telekoma

Niže cijene u fiksnoj mreži Crnogorskog Telekoma

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski Telekom će od 1. maja, na osnovu odluke regulatora, sniziti cijene za pojedine vrste telefonskih poziva, veleprodaju iznajmljenih linija i širokopojasnog pristupa internetu putem ADSL-a, kao i terminaciju poziva u fiksnu mrežu.

Telekom je, na osnovu rješenja Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) o usklađivanju cijena sa rezultatima troškovnog modela, u obavezi da od 1. maja snizi cijene za telefonske pozive iz svoje fiksne mreže.

Kompanija će sniziti cijenu poziva prema drugim fiksnim mrežama u Crnoj Gori 15 odsto, a prema mobilnim 30 odsto.

„Telekom će sniziti cijenu međunarodnih poziva prema fiksnim mrežama Zone II – Evropa 20 odsto, fiksnim i mobilnim mrežama Zone III – Sjedinjene Američke Države i Kanada 20 odsto, fiksnim i mobilnim mrežama Zone IV – svijet 40 odsto odnosno 30 odsto“, navodi se u saopštenju EKIP-a.

Agencija je Telekomu naložila da od 1. maja primijeni i niže cijene za veleprodajne usluge i to nacionalne terminacije poziva u fiksnu mrežu deset odsto, ADSL paketa između 15 odsto i 45 odsto i iznajmljenih linija u prosjeku 45 odsto.

Takođe, po nalogu regulatora, od 1. marta je na snazi veleprodajna cijena terminacije poziva u mobilne mreže Telekoma, M:tela i Telenora, koja je u odnosu na prethodnu snižena 7,5 odsto.

Sa regulacijom cijena na relevantnim tržištima EKIP je počeo 2013. godine, kada mu je zakonom data takva mogućnost.

„Koristeći rezultate iz troškovnih modela, Agencija je operatorima elektronskih komunikacija, koji imaju značajnu snagu na relevantnom tržištu, iz godine u godinu nalagala sniženje cijena maloprodajnih i veleprodajnih cijena elektronskih komunikacionih usluga“, podsjetili su iz EKIP-a.

U periodu od 2013. do ove godine snižene su maloprodajne cijene lokalnih poziva 40 odsto, međugradskih 71 odsto i poziva prema mobilnim mrežama i drugim fiksnim mrežama u Crnoj Gori 85 odsto odnosno 56 odsto.

U tom periodu snižene su cijene međunarodnih poziva prema fiksnim i mobilnim mrežama Zone 0 – Srbija osam odsto, Zone I – region osam odsto odnosno 15 odsto, Zone II – Evropa 51 odsto odnosno 54 odsto, Zone III – SAD i Kanada 50 odsto, i fiksnim i mobilnim mrežama Zone IV – svijet 69 odsto odnosno 62 odsto.

Snižene su i cijene ADSL paketa, u zavisnosti od vrste, između 32 odsto i 61 odsto.

„U ovom periodu su, po nalozima Agencije, snižene i veleprodajne cijene nacionalne terminacije poziva u fiksnu i mobilne mrežu 59 odsto odnosno 72 odsto, kao i bitstream usluge za ADSL pakete između 77 odsto i 85 odsto”, precizirali su iz EKIP-a.

EKIP je, prema riječima njegovih predstavnika, u cilju zaštite konkurencije na tržištu, u periodu od 2013. do ove godine napravio veliki uticaj na sniženje cijena elektronskih komunikacionih usluga operatora.

„Na ovaj način je značajno povećana ekonomska dostupnost elektronskih komunikacionih usluga za korisnike“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije