fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNiže cijene proizvođača industrijskih proizvoda

Niže cijene proizvođača industrijskih proizvoda

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Cijene proizvođača industrijskih proizvoda u Crnoj Gori u martu su, u odnosu na februar, bile u prosjeku niže 0,2 odsto, saopšteno je iz Monstata.

“Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u martu su, u odnosu na isti prošlogodišnji period, bile u prosjeku više 1,2 odsto”, navodi se u saopštenju.

Iz Monstata su dodali da je stopa rasta cijena proizvođača industrijskih proizvoda u period od januara do kraja marta, u odnosu na isti period prošle godine, iznosila 1,5 odsto.

Statističari su objasnili da indeksi cijena proizvođača industrijskih proizvoda koji se izračunavaju na osnovu cijena prikupljenih od domaćih proizvođača realizovanih na domaćem tržištu služe kao jedan od osnovnih kratkoročnih indikatora u ekonomskim analizama i prikazima.

“Prodajna cijena proizvođača industrijskih proizvoda je cijena po kojoj proizvođač prodaje svoje proizvode redovnim kupcima na domaćem tržištu u najvećim količinama. U cijenu ne ulazi porez na dodatu vrijednost (PDV)”, rekli su iz Monstata.

Uzorak i ponderi su bazirani na godišnjem industrijskom istraživanju. Proizvođači su odabrani kao najveći proizvođači kategorija proizvoda koje su uključene u istraživanje.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije