Naslovnica MINA Business Nedovoljno iskorišćena podrška za razvoj ženskog preduzetništva

Nedovoljno iskorišćena podrška za razvoj ženskog preduzetništva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Podrška ženskom preduzetništvu u Crnoj Gori je dosta prisutna na institucionalnom nivou, ali nije dovoljno iskorišćena, pri čemu je za razvoj te oblasti značajno pružanje finansijske i nefinansijske podrške, kao i umrežavanje žena preduzetnica, smatraju u Privrednoj komori (PKCG).

Iz Komore su rekli da podrška razvoju preduzetništva kod ženskog dijela populacije podrazumijeva kreditne linije za žensko preduzetništvo uz povoljnije rokove i kamatne stope, te u nefinansijskom dijelu organizaciju informativnih seminara i sastanaka, pružanje informacija onima koji žele da započnu i razvijaju biznis, edukacije preduzetnica u oblasti izrade biznis planova, kao i istraživanje tržišta i razvoj marketing plana.

“Takođe, potrebno je umrežavanje žena preduzetnica regiona i povezivanje kroz zajedničke projekte, kao i puna saradnja svih aktera javnog, privatnog i civilnog sektora kako bi preduzetnički potencijal žena dao svoj puni doprinos razvoju ekonomije i modernog društva”, kazali su predstavnici PKCG agenciji Mina-business.

Iz Komore su rekli da, s obzirom na to da se žene u svojim profesionalnim karijerama suočavaju sa specifičnim problemima ili pri pokretanju preduzeća, u cilju poboljšanja razvoja ženskog preduzetništva potrebno je raditi na afirmaciji preduzetništva kod žena, unapređenju poslovnih vještina i umrežavanja ženskih biznisa te poboljšanju položaja i ekonomskom osnaživanju žena u društvu.

“Ekonomsko osnaživanje žena znači da se njihovim većim učešćem u donošenju odluka, kreira prosperitetnije društvo, zdravija ekonomija i kompletnija ravnopravnost polova”, dodali su iz PKCG.

Iz Komore su podsjetili da Crnu Goru, već neko vrijeme, karakteriše neravnopravan položaj žena u pogledu ostvarenja ekonomskih i socijalnih prava.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Potpisan ugovor o revitalizaciji trećeg agregata u HE Piva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Elektroprivreda (EPCG) je potpisala ugovor o kapitalnoj rekonstrukciji trećeg agregata u...