fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeće povući Inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 35a

Neće povući Inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 35a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) saopštila je da nije i neće povući Inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Iz UPCG su kazali da ostaju pri stavu da pitanje ustavnosti nekog akta ne smije biti predmet bilo kakvih dogovora.

Oni su podsjetili da je Unija jedina i prije i poslije usvajanja izmjena Zakona i uvođenja zabrane rada nedjeljom bila kategorično i nedvosmisleno protiv takvog rješenja, smatrajući da je neustavno, diskriminatorsko i sprovedeno bez valjane analize ekonomskog uticaja.

Iz UPCG su kazali da ih zabrinjava nedosljednost Privredne komore Crne Gore (PKCG).

„PKCG svojim stavovima o neradnoj nedjelji u kontinuitetu, suprotno kodeksu etike koji takvoj organizaciji priliči, dodatno zbunjuje javnost navodeći da bi usvajanje predloga da se dozvoli rad nedjeljom preduzetnicima i mikro preduzećima za narednu ljetnju i zimsku turističku sezonu “diskriminisalo značajan broj privrednih subjekata i njihove zaposlene””, navodi se u saopštenju.

Iz Unije su dodali da Privredna komora zaboravlja da objasni (slučajno ili namjerno) da je upravo PKCG bila inicijator i uvođenja spornog člana 35a Zakona kojim je, kako su kazali, crnogorskim privrednicima iz sektora trgovine direktno nametnuta neustavna, nepoštena i diskriminatorska praksa protiv koje se sada svesrdno zalažu.

Iz UPCG su podsjetili da su predlozi za uređenje neradne nedjelje u trgovini zapravo nastali tek nakon što se Unija, uz podršku kompanija iz sektora trgovine uključila u raspravu.

“Predlog ministarstva o dozvoli rada nedjeljom samo za preduzetnike i mikro preduzeća u toku naredne ljetnje i zimske turističke sezone razmatra se samo u kontekstu – da se makar tim subjektima omogući oporavak, kada su svi ostali predlozi UPCG bili kategorično odbijeni od sindikata”, navodi se u saopštenju.

Iz Unije smatraju da posljedice prethodnog djelovanja Odbora za trgovinu PKCG i tadašnjeg resornog ministarstva, uprkos velikom protivljenju UPCG, nije lako ispraviti, “jer se i tada, kao i sada, tom pitanju daje, nažalost, više politički nego ekonomski značaj.”

Oni su podsjetili kolege iz PKCG da prebacivanje sopstvene odgovornosti na drugoga, “koji je prinuđen da “vadi vrelo kestenje” iz vatre u koju su ga oni ubacili”, u najmanju ruku nije fer i korektan odnos koji se očekuje od tako ozbiljne istitucije.

“Dok čekamo da Ustavni sud konačno donese odluku po Inicijativi za ocjenu ustavnosti člana 35a Zakona koju je UPCG pokrenula još 2019. godine, podsjećamo da problematičnost odredbi ovog člana, prije svega, počiva na činjenici da je uloga ovog Zakona da reguliše unutrašnju trgovinu u Crnoj Gori, a ne da se bavi regulacijom odnosa na relaciji poslodavac – zaposleni“, navodi se u saopštenju.

Iz UPCG su kazali da je pravo zaposlenih na nedeljni odmor precizno propisano Zakonom o radu i kolektivnim ugovorima.

“Uskraćivanje tih prava zaposlenom predstavlja povredu zakona, odnosno osnov za sprovođenje inspekcijskog nadzora nad radom poslodavca, kao i osnov za traženje sudske zaštite tih prava”, navodi se u saopštenju.

Država je, kako su kazali, dužna organizovati svoj sistem kontrole nad pravilnim i urednim sprovođenjem zakona i drugih propisa na način koji će svakom zaposlenom garantovati i osigurati efikasno ostvarenje prava i potpunu zaštitu.

“Ali, izostanak mjera od nadležnih organa ili uzdržavanje od korišćenja prava na zaštitu od zaposlenih ne može biti dovoljan razlog koji bi mogao opravdati donošenje neustavne norme i selektivno, samo određenoj grani i čak samo određenim subjektima u okviru te grane, ograničiti prava na privređivanje”, smatraju u UPCG.

Oni su rekli i da se jedan broj poslodavaca iz sektora trgovine obraćao UPCG predlozima za poziv članstvu na proteste zbog zabrane rada nedjeljom, ukazujući da takva inicijativa potiče upravo od njihovih zaposlenih.

“Povodom ovakvih predloga, UPCG smatra da još ima značajnog prostora da se dođe do opšteprihvatljivog konsenzusa, koji bi bio u interesu ukupnog društva i oporavka privrede”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...