fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNastoje da ubrzaju primjenu inovativnih digitalnih tehnologija

Nastoje da ubrzaju primjenu inovativnih digitalnih tehnologija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pandemija koronavirusa je promijenila tok digitalne transformacije, ne samo u Crnoj Gori, nego i šire, ocijenila je ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, i dodala da je Vlada u tom periodu nastojala da ubrza primjenu inovativnih digitalnih tehnologija.

Pribilović je, na panelu u okviru video konferencije Vlada na prvi pogled: Zapadni Balkan, kazala da pandemija naglasila veliki značaj tehnologije, kao i glavnu ulogu efikasne, otvorene i odgovorne uprave.

“Vlada Crne Gore je u periodu pandemije nastojala da ubrza primjenu inovativnih digitalnih tehnologija, kako bi podržala buduću otpornost zdravstvene ekonomije i pružanja javnih usluga”, navela je Pribilović na konferenciji u organizaciji SIGMA-e i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Pribilović je, kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave, kazala da se potvrdilo da su prethodno realizovane aktivnosti na polju digitalizacije stvorile kvalitetan i održiv okvir, kako u normativnom, tako i u infrastrukturnom i aplikativnom smislu, kao i da u javnoj upravi Crne Gore postoje kvalitetni i upotrebljivi elektronski servisi.

“U prethodnom periodu bili smo svjedoci da su se građani vrlo brzo okrenuli korišćenju ovih e-servisa, iako ih ranije nijesu prepoznali kao korisne i važne“, rekla je Pribilović.

Prema njenim riječima, Vlada i Ministarstvo javne uprave u potpunosti su posvećene aktivnostima u oblasti reforme javne uprave.

Na konferenciji je predstavljena publikacija Government at a Glance, prvo regionalno izdanje o aktivnostima vlada i rezultatima, javnim finansijama, javnom zapošljavanju, budžetskoj praksi i procedurama, upravljanju ljudskim resursima, javnim nabavkama i digitalnoj vladi.

“U tom smislu, veoma nam je značajna podrška i zajednički rad sa SIGMA-om. Ministarstvo javne uprave je koordiniralo na dostavljanju podataka za publikaciju Government at a Glance ispred Crne Gore i aktivnostima koje se prate kroz Inicijativu za Zapadni Balkan”, rekla je Pribilović.

Ona smatra da je publikacija dobar presjek stanja u javnom sektoru i izvanredna prilika da se sagledaju, kako aktuelno stanje, tako i trendovi na nivou svake zemlje pojedinačno i regiona u cjelini.

“Drugim riječima, ovo je prilika za ekonomije da i na ovaj način, kroz prizmu realizovanih aktivnosti i procjenu stanja eksperata, sagledaju gdje su, šta su do sada postigli i kakve mogućnosti se otvaraju u daljem procesu reformi“, kazala je Pribilović.

Ostvareni napredak je, kako je saopštila, prepoznat u Izvještaju Evropske komisije (EK), koji pokazuje da je zadovoljstvo građana pruženim uslugama u Crnoj Gori poraslo najviše u odnosu na region.

“U prošloj godini je porastao stepen zadovoljstva građana pruženim uslugama 66 odsto u odnosu na 2017. godinu kada je bio 42 odsto. Sličan podatak pokazuje regionalno istraživanje prema kojem je Crna Gora država u regionu u kojoj je najveći procenat, čak 51 odsto, ispitanika zadovoljno efikasnošću administrativnih procedura”, navela je Pribilović.

Ona je kazala da je crnogorska Vlada najotvorenija u regionu što potvrđuje regionalno istraživanje koje je sproveo civilni sektor.

“Vlada je posvećena digitalnom razvoju i modernizaciji javne uprave i osnov za unapređenje rada je u primjeni informacionih tehnologija, interoperabilnosti, elektronskoj upravi i otvorenim podacima, ka daljoj modernizaciji i transparentnosti rada javne uprave i povećanju efikasnosti i kvaliteta usluga”, zaključila je Pribilović.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...