Naslovnica MINA Business Nastaviti podršku privrednicima

Nastaviti podršku privrednicima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Montenegro biznis alijansa (MBA) predložila je da se u periodu krize izazvane koronavirusom za mikro i mala preduzeća obezbijedi naknada za 50 odsto bruto zarada zaposlenih ili oslobađanje poreza i doprinosa na njihove zarade.

“Ovo bi se odnosilo na drugi kvartal ako se stvari sa koronavirusom budu realizovale shodno optimističnijoj varijanti. Ako ne, produžiti ovu mjeru podrške mikro i malim preduzećima”, navodi se u saopštenju.

MBA podržava i sve date predloge, a koji se odnose na podršku srednjim i velikim preduzećima kao što su odlaganje otplate kredita na zahtjev građana i privrede kod svih banaka, mikrokreditnih institucija i Investiciono-razvojnog fonda (IRF) u trajanju od 90 dana, odlaganje uplate poreza i doprinosa na zarade, kreiranje nove kreditne linije IRF-a namijenjene za poboljšanje likvidnosti preduzetnika, kao i odlaganje plaćanja zakupa nepokretnosti koje su u državnom vlasništvu na period od 90 dana.

“Takođe predlažemo državnim organima i lokalnim samoupravama oslobađanje plaćanja komunalne takse i naknade preduzetnicima za postavljanje reklama u periodu krize, posebno onima kojima je to osnovna djelatnost, za vrijeme trajanja krize izazvane koronavirusom”, naveli su iz MBA.

Obaveza svih relevantnih subjekata je da nastave maksimalno angažovanje na planu podrške i pomoći privredi.

MBA će sa svoje strane nastaviti još aktivnije da se angažuje na tom planu, dajući punu podršku svim mjerama koje idu u pravcu podrške privrednicima u situaciji kada im je ta podrška više nego potrebna.

“MBA se od početka krize izazvane koronavirusom aktivno uključila u pronalaženje načina da se pomogne privrednicima. S tim u vezi aktivnosti je usmjerila u dva pravca, prema institucijama i članovima. Kako se kriza nastavlja tako se u većoj ili manjoj mjeri modifikuju predlozi vezani za pomoć i podršku privatnom sektoru”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Osudili uništavanje spomenika na Ravnom lazu

Podgorica, (MINA) - Demokratska partija socijalista (DPS) osudila je antidržavni čin uništavanja mermerne ploče...