fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNapustili sastanak zbog neprimjernog ponašanja Perunovića i Adžića

Napustili sastanak zbog neprimjernog ponašanja Perunovića i Adžića

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici nekoliko organizacija napustili su sastanak u Ministarstvu kapitalnih investicija u vezi sa istraživanjem nafte i gasa, nakon, kako su naveli, neprimjernog i agresivnog ponašanja državnog sekretara, Marka Perunovića i vršioca dužnosti direktora Agencije za ugljovodonike, Marka Adžića.

U zajedničkom saopštenju Organizacije KOD, Green Home-a, Dr Martin Schneider-Jacoby Association, Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), Naše akcija i Eko Korijena navodi se da su skup napustili nakon poziva rukovodioca da to učine ako su nezadovoljni, što su njihovi predstavnici potom i učinili.

Iz tih organizacija tvrde da je novo rukovodstvo Ministarstva nastavilo sa starom praksom neuvažavanja drugačijeg mišljenja i bahatog odnosa prema civilnom sektoru.

“Mada smo pozvani samo dva dana prije planiranog prvog istražnog bušenja, zvaničnici su nastupili sa pozicije da se radi o spasonosnom rješenju, koristeći rječnik koji se prije vezuje za krupne korporativne kapitaliste, a ne nosioce vlasti. Sa žaljenjem konstatujemo da danas prisutni čelnici, prema onom što su saopštili, ne razumiju koncept održivog razvoja Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Iz tih organizacija su kazali da bi raskid ugovora bio jednak svega nekoliko dana prihoda od turizma, u slučaju da su tačni medijski navodi da bi mogao koštati oko 35 miliona EUR, a ako se zna da prihod od turizma prije pandemije premašuje milijardu EUR godišnje.

“S druge strane, šteta od potencijalnih negativnih posljedica bi bila mjerena decenijama. Kolika bi mogla biti niko ne zna, jer istraživanja koja je trebalo da budu sprovedena prije početka te aktivnosti nijesu bila dovoljno temeljna”, dodaje se u saopštenju.

Umjesto da se Vlada, kako su kazali, fokusira na diverzifikaciju u oblasti turističke privrede s fokusom na Covid-bezbjedan turizam i online djelatnosti, ona “spas” vidi u bušenju Jadrana.

Iz organizacija su apelovali da se ministarstva usaglase između sebe.

U ponedjeljak su, kako su podsjetili, ministri finansija i ekonomskog razvoja, Milojko Spajić i Jakov Milatović, saopštili da Crna Gora treba da “bude zemlja čija je ekonomija bazirana na zelenoj osnovi”.

“Danas smo slušali agresivan nastup zagovornika bušenja Jadrana, koji opravdavaju bušenje potrebom za obezbjeđivanjem sredstava za saniranje ‘crnih tačaka’ u Crnoj Gori, što znači da bismo pravili novu rupu da bismo ‘krpili’ postojeće”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije