fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNajveći sedmični pad na berzama od polovine marta

Najveći sedmični pad na berzama od polovine marta

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim berzama cijene dionica prošle sedmice zabilježile su najveći sedmični pad od polovine marta, jer su nakon novih ekonomskih procjena američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) splasnule nade u brzi oporavak najveće svjetske ekonomije od koronakrize.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice potonuo 5,6 odsto, na 25.605 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 4,8 odsto, na 3.041 poen, a Nasdaq indeks 2,3 odsto, na 9.588 bodova, prenosi SEEbiz.

Na samom početku sedmice činilo se da će svjetske berze nastaviti uzlaznim trendom. Cijene dionica su rasle, pri čemu je Nasdaq indeks nadoknadio sve gubitke od izbijanja koronakrize i dostigao najviše nivoe u istoriji.

Međutim, polovinom sedmice ulagače su zabrinule vijesti o rastu broja novozaraženih od koronavirusa u pojedinim saveznim državama Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koje su nedavno ukinule restriktivne zdravstvene mjere.

Uz to, zdravstveni stručnjaci upozorili su da bi broj umrlih od koronavirusa u SAD-u mogao dosegnuti 200 hiljada do septembra, prije nego što se broj novozaraženih stavi pod kontrolu.

Zbog toga su splasnule nade u brzi oporavak ekonomije od koronakrize, pa su u četvrtak cijene dionica na Wall Streetu potonule više od pet odsto, što je bio njihov najveći dnevni pad od marta.

„Realnost je da će ekonomski rizici potrajati duže nego što se na tržištu procjenjivalo. Posljednjih sedmica tržište je možda prebrzo poraslo“, kazao je direktor u firmi KKM Financial, Dan Deming.

Zahvaljujući ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama, S&P 500 indeks porastao je više od 35 odsto od 23. marta, pa se početkom prošle sedmice primaknuo rekordnom nivou, dostignutoj 19. februara, na samo šest odsto.

S obzirom na neke makroekonomske izvještaje, ulagači su se nadali brzom oporavku ekonomije od koronakrize i izlasku iz recesije, međutim razočarale su ih procjene i poruke Fed-a.

Fed je, naime, u srijedu, nakon dvodnevne sjednice, objavio da bi u ovoj godini američka ekonomija mogla pasti 6,5 odsto, a naredne porasti pet odsto.

On je poručio, takođe, da će ključne kamatne stope ostati niske sve do 2022. godine jer, kako je rekao predsjednik Feda Jerome Powell, predstoji dugi put oporavka.

„Fedova poruka da će zadržati kamatne stope stabilne do 2022. navela je ulagače na zaključak da je Fed više zabrinut za tempo oporavka privrede nego prije“, kazao je direktor u firmi NovaPoint, Joseph Sroka.

I na evropskim berzama cijene dionica prošle sedmice oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 5,85 odsto, na 6.105 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo sedam odsto, na 11.949 poena, a pariski CAC 6,9 odsto, na 4.839 bodova.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks oslabio 2,4 odsto, na 22.305 bodova.

Najčitanije