fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeNa Wall Streetu cijene dionica porasle

Na Wall Streetu cijene dionica porasle

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu indeksi porasli pri čemu je Nasdaq dostigao rekordni nivo, a investitore je na ulaganja u rizičniju imovinu podstakao niz pozitivnih makroekonomskih pokazatelja koji je ublažio strah od zatvaranja ekonomije zbog koronavirusa.

Dow Jones indeks porastao je 177,1 bod ili 0,7 odsto, na 26.067 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,8 odsto, na 3.169 bodova. Tehnološki Nasdaq skočio je 1,4 odsto, dosegnuvši rekordni nivo od 10.492 boda, prenosi Hrportfolio.

Rastu indeksa najviše su doprinijele dionice tehnoloških giganata, pri čemu je dionica Applea poskupila 2,3 odsto, a Microsofta i Netflixa za dva odsto. U prosjeku, tehnološki sektor poskupio je 1,6 odsto.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je broj zaraženih koronavirusom premašio tri miliona te je tako sada svaki stoti Amerikanac zaražen.

Pritom u nizu saveznih država – u Kaliforniji, Idahou, Missouriju, Montani, Oklahohomi, Teksasu i na Havajima brojka zaraženih doseže najviše nivoe zabilježene u jednom danu.

Iako ih to zabrinjava, investitore je u srijedu oraspoložio podatak o rekordnom broju novih radnih mjesta i oporavku uslužnog sektora u julu. Tako je sada S&P 500 40 odsto iznad nivoa na kojoj je bio u martu.

“Tržište nastavlja da ignoriše potencijalne posljedice rasta broja novozaraženih koronavirusom. Preokupljeno je. Iako ne očekujem slom tržišta, mislim da se u ovom trenutku investitori igraju sa vatrom”, smatra glavni ekonomista u investicijskom društvu Spartan Capital Securities, Peter Cardillo.

I na evropskim berzama su cijene dionica u srijedu pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,53 odsto, na 6.156 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,96 odsto, na 12.494 bodova, a pariski CAC 1,22 odsto, na 4.981 bod.

Najčitanije