23 C
Podgorica
September 22, 2020.
Naslovnica MINA Business Na sezonskim poslovima angažovano 11,59 hiljada domaćih radnika

Na sezonskim poslovima angažovano 11,59 hiljada domaćih radnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na sezonskim poslovima u Crnoj Gori od početka godine do kraja septembra bilo je zaposleno 11,59 hilljada isključivo domaćih radnika, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

U Informaciji o rezultatima ovogodišnje ljetnje turističke sezone, koju je usvojila Vlada, godinu ranije bilo je angažovano 9,23 hiljade domaćih sezonaca, pišu Dnevne novine.

Ove godine najviše je zaposlenih bilo iz primorskih opština 40 odsto, zatim iz centralnog regiona 34 odsto, a sjevernog 26 odsto.

Najveći broj sezonaca je angažovan u oblasti ugostiteljstva i turizma na mjestima konobara, kuvara, pomoćnih radnika u restoranima i u kuhinji, servira, sobarica, higijeničarki, peračica suđa i radnika u vešeraju.

U saradnji sa Ministrastvom rada i socijalnog staranja, ZZZ je realizovao kampanju Zaposlimo domaće da Crna Gora radi na državnom nivou, kako bi doprinijeli rastu zaposlenosti.

Organizovani su sajmovi zapošljavanja u Beranama, Bijelom Polju, Pljevljima, Nikšiću i Podgorici, gdje su poslodavci bili u prilici da imaju neposredan kontakt sa nezaposlenima i tu je dogovaran radni angažman za turističku sezonu. Slična prilika pružena je i učesnicima sajma zapošljavanja namijenjenom studentima, Summer Job u Podgorici i Kotoru.

„ZZZ je partner u realizaciji projekta Neka bude čisto koji je omogućio zapošljavanje 94 osobe sa evidencije na poslovima čišćenja i održavanja magistralnih puteva na cijeloj teritoriji Crne Gore, čime se doprinijelo pripremi ljetnje turističke sezone za ovu godinu”, navodi se u usvojenoj informaciji.

U saradnji sa upravama policije, inspekcijeskih poslova, carina i Poreskom upravom, sprovedeni program Stop sivoj ekonomiji omogućio je da se radnim angažmanom 190 visokoškolaca mlađih od 30 godina doprinese sprječavanju sive ekonomije. Oni su u ove četiri institucije bili tehnička pomoć i podršku stalno angažovanim službenicima.

Najčitanije

Obavezna rezerva 177,7 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Obavezna rezerva banaka na kraju avgusta je, prema podacima Centralne banke...