fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMnogi indeksi na rekordnim nivoima

Mnogi indeksi na rekordnim nivoima

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim berzama cijene dionica porasle su i prošle sedmice, treće zaredom, pri čemu su mnogi indeksi dostigli najviše nivoe u istoriji, što se zahvaljuje optimizmu zbog trgovinskog dogovora između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice ojačao 0,7 odsto, na 28.645 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,6 odsto, na 3.240 poena, a Nasdaq indeks 0,9 odsto, na 9.006 bodova, prenosi SEEbiz.

Sva tri indeksa dostigla su nove najviše nivoe u istoriji, zahvaljujući optimizmu ulagača zbog poboljšanja trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine, što bi moglo zaustaviti trend usporavanja rasta dvije najveće svjetske ekonomije.

Nakon što je početkom sedmice predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da će se vrlo skoro potpisati prva faza trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine, u četvrtak je Peking poručio da je u bliskim kontaktima s Vašingtonom u vezi tog sporazuma.

Iako je već prije rečeno da je sporazum postignut i da će biti potpisan početkom januara, poruke iz Pekinga dodatno su ohrabrile ulagače.

Prema dogovoru, Vašington će smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti carine na uvoz niza američkih proizvoda.

Od početka godine S&P 500 indeks porastao je oko 29 odsto, što je njegov najveći dobitak od 2013.

To se najviše zahvaljuje smanjenju kamata američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova i poboljšanju trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine, što je pozitivno uticalo i na ostale najveće svjetske berze.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks svjetskih berzi porastao je ove godine oko 24 odsto, što je njegov najveći godišnji dobitak od 2009. godine, pa se kreće na najvišim nivoima u istoriji.

I na evropskim berzama cijene dionica su prošle sedmice porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,8 odsto, na 7.644 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,15 odsto, na 13.337 bodova, a pariski CAC 0,3 odsto, na 6.037 bodova.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica porastao je od početka godine 24 odsto i dostigao rekordne nivoe.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks prošle sedmice ojačao 0,1 odsto, na 23.837 bodova, dok je od početka godine porastao oko 20 odsto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, porastao je ove godine više od 16 odsto i dostigao najviše nivoe u 18 mjeseci.

Najčitanije