fbpx
Naslovnica MINA Business Milatović: Deset puta više turista na hercegnovskoj rivijeri

Milatović: Deset puta više turista na hercegnovskoj rivijeri

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – U Herceg Novom trenutno boravi oko 22 hiljade turista, što je deset puta više u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopštio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović i dodao da svi imaju benefite od toga.

On je boravio danas u prvoj zvaničnoj posjeti Opštini Herceg Novi, gdje je sa njenim predsjednikom Stevanom Katićem i predsjednikom Skupštine Opštine Ivanom Otovićem i saradnicima razgovarao o više aktuelnih tema, utiscima o trenutnom stanju u turizmu u toj Opštini, kao i značajnoj saradnji koju Opština ima sa Vladom.

„Drago mi je da se možemo pohvaliti jako dobrim rezultatima i aktivnostima koje su sprovedene u cilju što bolje realizacije turističke sezone, čiji je uspjeh najbolji pokazatelj uloženih napora. Nakon mukotrpnog i zajedničkog rada Vlade i opština, danas sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo snažan oporavak crnogorskog turizma”, rekao je Milatović.

On je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, kazao da trenutno u Herceg Novom boravi oko 22 hiljade turista što je deset puta više u odnosu na isti period prošle godine.

Od toga imaju benefita svi – građani, privrednici, centralni i opštinski budžet kao i cjelokupno društvo.

Milatović je ocijenio da je međuresorna i saradnja sa lokalnim samoupravama pozicionirala Crnu Goru na mapi bezbjednih destinacija i da je ova turistička sezona jedna od boljih na Mediteranu.

“Oživljavanje turizma u Herceg Novom, ali i u cijeloj Crnoj Gori nije došlo samo od sebe već kroz zajedničke pametne odluke Vlade i Opštine Herceg Novi. Jedna od njih je bila i otkup putarine na putnom pravcu Trebinje – Herceg-Novi. Svjedoci smo da ovim putnim pravcem u povećanom obimu svakodnevno dolazi jako veliki broj turista”, kazao je Milatović.

Katić je rekao je da su zadovoljni uloženim naporima i ostvarenim rezultatima u prethodnom periodu, kako od Ministarstva zdravlja, tako i od Opštine Herceg Novi.

“Sadašnja situacija je prevazišla naša očekivanja, s tim što i dalje svi zajedno mora voditi računa o epidemiološkoj situaciji”, naveo je Katić.

Katić je informisao Milatovića da lokalna samouprava ima spremna određena strateška dokumenta, među kojima su Strategija razvoja grada do 2027. godine i Mapa investicija.

“Za kapitalne projekte iz ovih i drugih razvojnih dokumenata Herceg Novi dugo vremena nije mogao računati na pomoć države, a budžet grada je bio finansijska osnova za njihovu realizaciju”, naveo je Katić i dodao da je dobro da Herceg Novi ove godine može računati na pomoć i podršku države.

On je Milatoviću i njegovim saradnicima predstavio probleme hercegnovske opštine i pozvao na zajedničko sudjelovanje u njihovom rješavanju, kao što su pitanje Bolnice Meljine i Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Vektra Boka, kao i projekat povezivanja Luštice sa graničnim prelazom Debeli brijeg.

Milatović je odgovorio da je uvjeren da će Vlada uraditi sve što je u njenoj moći da se krene u rješavanje ovog pitanja, dok će Ministarstvo ekonomskog razvoja nesumnjivo dati svoj doprinos i pomoć u svakom smislu.

“Kada su u pitanju razvojni projekti bez kojih ovaj grad ne može da funkcioniše, konstatovali smo neke pogrešne odluke koje su unazadile i turističku i zdravstvenu ponudu, ali i kvalitet života stanovnika Herceg Novog. Sa nivoa Opštine i sa nivoa centralne vlasti trudićemo se da u narednom periodu određene pogrešne stvari iz prošlosti ispravimo i stavimo prije svega u korist građana Novog i šireg područja Boke kotorske”, naveo je Milatović.

On je boravak u Herceg Novom iskoristio da posjeti Portonovi, Lazure Hotel kao i Institut “Simo Milošević”, koji predstavlja međunarodno priznatu instituciju i centar zdravstvenog turizma.

Na sastanku sa vršiteljkom dužnosti direktora Instituta, Marinom Delić, zaključeno je da je Institut najveći resurs u oblasti zdravstvenog turizma čije je modele oporavka potrebno dodatno razmotriti i u konačnom valorizovati na dobrobit svih.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije