fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMaslinovo ulje Plantaža osvojilo četiri medalje

Maslinovo ulje Plantaža osvojilo četiri medalje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Maslinovo ulje kompanije Plantaže osvojilo je četiri medalje na nedavno završenoj međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara Noćnjak 2020. u Zadru.

Iz kompanije je saopšteno da je, u izuzetno jakoj konkurenciji, 423 uzorka maslinovog ulja uglavnom iz regiona i to najviše iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH), maslinovo ulje Plantaža osvojilo je dvije zlatne i dvije srebrne medalje.

“Zlatnu medalju osvojilo je ulje Plantaža koje se nalazi u prodaji na tržištu i predstavlja kupažu tri sorte, Leccino, Maurino istarska bjelica kao i otvoreno sortno ulje Leccino”, navodi se u saopštenju.

Otvorena ulja od sorti Istarska bjelica i Maurino osvojila su srebrne medalje.

“Imajući u vidu da se zlatnom medaljom nagrađuju ulja koja osvoje od 90 do 100 poena, i ovim uljima je zlato ‘za dlaku’ izmaklo jer je ulje od sorte Istarstka bjelica ocijenjeno sa 89,5 poena, dok je ulje sorte Maurino imalo visoku ocjenu za srebrnu medalju 87,5”, kazali su iz kompanije.

Na manifestaciji, koja je trajala od srijede do petka, učestvovalo je 11 maslinara iz Crne Gore – sedam iz Ulcinja, dva iz Bara i po jedan iz Podgorice i Svetog Stefana, sa ukupno 14 uzoraka svojih ulja.

Svi maslinari, kako se navodi, učestvovali su sa jednim uzorkom osim Plantaža, koje su međunarodnim sudijama predstavila četiri uzorka maslinovog ulja sa Ćemovskog polja.

“U tako jakoj konkurenciji sa tradicionalno kvalitetnim uljima iz Dalmacije, Istre i sa hrvatskih ostrva crnogorski maslinari su imali zapažen uspjeh osvojivši četiri zlatne i četiri srebrne medalje za ulja i dvije zlatne medalje za prerađevine od maslina”, naveli su iz kompanije.

Polovinu medalja za kvalitet maslinovog ulja za Crnu Goru osvojile su Plantaže.

Ovo je, kako su naveli iz Plantaža, praktično jedina manifestacija gdje crnogorski maslinari mogu da uporede kvalitet svog ulja sa uljima regiona.

“Proizvodnja maslinog ulja na crnogorskom primorju ima dugu i bogatu tradiciju, a Plantaže maslinovo ulje proizvode tek treću godinu i svrstavaju se u najmlađe maslinare u Crnoj Gori. Međutim, kvalitet ulja sa sunčanog Ćemovskog polja od početka ravnopravno konkuriše najboljim uljima čiji su proizvođači iskustva u ovoj proizvodnji sticali preko više generacija”, dodaje se u saopštenju.

Iz Plantaža su naveli da se pokazalo da je stručni tim kompanije odabrao prave sorte za proizvodnju maslina van primorja, pravovremenim i kvalitetno obavljenim agrotehničkim mjerama dobio zdrav plod masline, berbu obavio u pravo vrijeme, a preradu najkasnije 24 sata nakon berbe.

Sve to, kako su naveli, slovilo je proizvodnju maslinovog ulja najvišeg kvaliteta. Od tradicije crnogorskog maslinarstva Plantaže su preuzele ono najvažnije a to je ljubav prema maslinama.

“Pored zlatnih medalja i zvanično nepristrasne i visoko stručne ocjene koja je upravo stigla iz Zadra, najvažnija ocjena kvaliteta za maslinovo ulje Plantaža stiže svakodnevno od naših potrošača”, kazali su predstavnici Plantaža.

Oni su dodali da zlatne medalje samo potvrđuju da je ulje Plantaža vrhunsko, ekstra djevičansko ulje.

“Ovo ulje svojom pikantnošću i blagom notom gorčine i voćnog ukusa, dokazuje da se vrhunsko ulje može dobiti i van primorskog regiona, a to potvrđuje i stara maslinarska izreka Tamo gdje maslinu zima može odnijeti, onda najbolje ulje može dati”, dodaje se u saopštenju.

Plantaže trenutno raspolažu sa oko 13 hiljada stabala maslina, ali na tome ne staju.

Plan je da se u naredne dvije godine prošire zasadi na ukupno 20 hiljada sadnica.

Sa brojem stabala koji trenutno posjeduju, Plantaže su vlasnci najvećeg maslinjaka u Crnoj Gori, a sa povećanjem broja zasada biće to najveći maslinjak u regionu.

Najčitanije