fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMapom puta do bržeg ispunjenja obaveza iz agende EU

Mapom puta do bržeg ispunjenja obaveza iz agende EU

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izradom i sprovođenjem Mape puta za svako od pregovaračkih poglavlja, brže će se i bolje doći do ispunjenja preostalih obaveza i zatvaranja pregovora, saopštila je glavna pregovaračica sa Evropskom unijom (EU), Zorka Kordić.

Ona je na sastanku sa šeficama radnih grupa za poglavlja jedan i 30 iz Ministarstva ekonomskog razvoja, Draganom Vukčevićem i Aidom Salagić Ceković, razgovarala o izradi i primjeni mapa puta za ta dva pregovaračka poglavlja.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade je saopšteno da se poglavlja jedan i 30 se odnose na slobodu kretanja robe i vanjske odnose.

„Sloboda kretanja robe je jedno od kompleksnijih pregovaračkih poglavlja u dijelu usklađivanja s pravnom tekovinom EU i najviše obaveza u zakonodavnom dijelu je u narednom trogodišnjem periodu planirano upravo u tom poglavlju“, konstatovale su Kordić i Vukčević.

Kordić je, imajući u vidu obim pravne tekovine EU koju treba prenijeti u nacionalno zakonodavstvo, ukazala na važnost finalizacije Mape puta o ispunjenju završnih mjerila u poglavlju jedan, kako bi se uložili dodatni napori u pravcu dinamiziranja ispunjenja obaveza iz agende EU.

„Izradom Mape puta pristupićemo efikasnom i kvalitetnom ispunjenju četiri završna mjerila u ovom poglavlju, a koja se odnose na obavezu zaokruživanja zakonodavnog okvira, jačanja administrativnih i institucionalnih kapaciteta i pravilnog sprovođenja zakonodavstva“, kazala je Kordić.

Kada je riječ o poglavlju koje se odnosi na vanjske odnose, Kordić i Salagić Ceković su kazale da su zadovoljne što je radna grupa za to poglavlje formirana, jer to olakšava aktuelne i predstojeće obaveze.

One su kazale da vjeruju da će novouspostavljeni tim nastaviti dosadašnji trend dobre koordinacije i ispunjavanja obaveza, iako je završno mjerilo za to poglavlje ispunjeno.

Kordić je pozdravila posvećenost radne grupe u koordinaciji obaveza i ukazala na važnost daljeg usklađivanja domaćeg zakonodavstva s pravnom tekovinom EU, kao i koncipiranja Mape puta.

Kordić i Salagić Ceković su se složile da Predlog zakona o kontroli izvoza roba dvostruke namjene predstavlja značajan iskorak za crnogorsko zakonodavstvo u smislu praćenja trendova u razvoju pravne tekovine EU, što je ključni pokretač aktivnosti u svim privremeno zatvorenim poglavljima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...