fbpx
NaslovnicaMINA BusinessManja proizvodnja posljedica loših hidroloških prilika

Manja proizvodnja posljedica loših hidroloških prilika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Loše hidrološke prilike u prvom kvartalu glavni su razlog zbog čega je proizvodnja ostvarena u hidroelektranama bila manja od planirane, saopštio je rukovodilac Direkcije za upravljanje energijom u Elektroprivredi (EPCG), Darko Krivokapić.

On je listu Elektroprivreda kazao da je kroz planiranje proizvodnje i trgovinu električnom energijom, Direkcija za upravljanje energijom omogućila da kapitalni remonti agregata u dvije hidroelektrane ne utiču negativno na moguću proizvodnju.

Zbog toga je, kako piše list, Termoelektrana (TE) Pljevlja već premašila plan za više od četiri odsto, dok je istovremeno, potrošnja za tri kvartala bila veća od tri odsto u domaćinstvima i kod ostale distributivne potrošnje.

Hidroelektrana (HE) Perućica je do 1. oktobra proizvela 521 gigavat sati (GWh) ili 82,7 odsto planirane za devet mjeseci, što je 56,7 odsto godišnjeg plana. HE Piva je proizvela 532 GWh ili 85,8 odsto devetomjesečnog plana, pa je za taj period ostvarila 71 odsto godišnjeg plana.

TE Pljevlja je u prethodna tri kvartala premašila planiranu proizvodnju četiri odsto na nešto više od hiljadu GWh, što je 76,2 odsto planirane godišnje.

Za devet mjeseci uvezeno je 975 GWh električne energije vrijedne 49 miliona EUR, dok je u istom periodu izvezeno 552 GWh, čija je vrijednost 36 miliona EUR.

Prema podacima iz Sektora za kontrolu projekata, planiranje i izvještavanje Funkcionalne cjeline Proizvodnja, TE Pljevlja je za devet mjeseci umjesto projektovanih 950 hiljada megavat sati (MWh) električne energije, proizvela i elektro-energetskom sistemu Crne Gore isporučila nešto više od milion MWh.

Prema podacima Sektora za kontrolu projekata, TE je samo u septembru premašila projektovani proizvodni učinak 19,8 odsto. HE Piva je premašila proizvodni plan čak 88,97 odsto, dok je HE Perućica bila nadomak očekivane produkcije.

„Iako statistički podaci pokazuju da je tokom septembra na teritoriji Opštine Nikšić palo 74 litra po metru kvadratnom vodenog taloga, za taj mjesec možemo reći da je bio izrazito sušan, što je za posljedicu imalo da dotoci na našim rijekama budu na apsulutnom minimum“, rekao je Krivokapić.

On je dodao da su hidroelektrane proizvele 94 GWh, čija je proizvodnja bila isključivo iz akumulacija, koje su sačuvane tokom ljetnje sezone.

Distributivna potrošnja elektične energije u prvih devet mjeseci iznosila je 1,78 milijardi kliovat sati (kWh) i veća je 3,2 odsto nego u uporednom periodu prošle godine, dok je u odnosu na plan veća dva odsto.

Potrošnja električne energije domaćinstava za prvih devet mjeseci iznosila je 985,05 miliona kWh i veća je tri odsto u odnosu na potrošnju u uporednom periodu, dok je u odnosu na planiranu manja oko dva odsto.

Potrošnja električne energije kod ostale distributivne potrošnje za prvih devet mjeseci iznosila je 439,03 miliona kWh, što je četiri odsto više nego u uporednom periodu i sedam odsto više u odnosu na plan.

U proteklih devet mjeseci najveća distributivna potrošnja zabilježena je u januaru i iznosila je 238,9 miliona kWh.

Najčitanije

Institut za javno zdravlje, IJZ, hpv vakcinacija

IJZ: Dodatni termini za HPV vakcinaciju

Podgorica, (MINA) - Institut za javno zdravlje (IJZ) i domovi zdravlja organizovaće tokom naredne...