20 C
Podgorica
September 25, 2020.
Naslovnica MINA Business Manja dobit Jugopetrola u drugom kvartalu

Manja dobit Jugopetrola u drugom kvartalu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Naftna kompanija Jugopetrol završila je prvu polovinu godine sa neto dobiti od 120,86 hiljada EUR, 1,9 puta manjom u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Poslovni prihodi preduzeća su, prema izvještaju objavljenom na sajtu Montenegroberze, pali 41,2 odsto na 40,08 miliona EUR, a rashodi 40,5 odsto na 40,21 milion EUR.

Troškovi zarada, naknada i ostali lični rashodi iznosili su 1,2 miliona EUR, amortizacije i rezervisanja 1,48 miliona EUR, a materijala 233,7 hiljada EUR. Ostali poslovni rashodi iznosili su 4,15 miliona EUR.

Ukupna aktiva Jugopetrola, preduzeća koje se bavi trgovinom naftom i naftnim derivatima, na kraju juna iznosila je 104,34 miliona EUR i bila je pet odsto manja u odnosu na uporedni period.

Neraspoređena dobit kompanije iznosi skoro 13 miliona EUR, dugoročna rezervisanja i obaveze 1,02 miliona EUR, a kratkoročna 13,94 miliona EUR.

Odložene poreske obaveze su iznosile 71,53 hiljade EUR.

Podaci iz izvještaj o upravljanju, objavljeni na sajtu Montenegroberze, pokazuju da u prvom polugodištu ukupna prodaja goriva bilježi pad od 27 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“Pandemija izazvana koronavirusom imala je najveći uticaj na naše prodajne performanse u periodu od marta do juna, tokom kojeg ukupna prodaja bilježi pad od 36 odsto u odnosu na isti period prošle godine”, navodi se u izvještaju.

Pad prodaje zabilježen je, kako se dodaje, u svim prodajnim kanalima, osim u prodaji komercijalnim i industrijskim kupcima, na koju je pandemija izazvana koronavirusom imala najmanji uticaj.

“Što se tiče proizvoda, Eko dizel je i dalje najprodavaniji proizvod, sa 78 odsto od ukupne prodaje”, rekli su iz Jugopetrola.

Većinski vlasnik Jugopetrola je od kraja 2002. godine Hellenic Petroleum International, koji posjeduje 54,35 odsto akcija kompanije.

Iza NM-Zbirnog kastodi računa 3 sakriven je vlasnik 9,26 odsto akcija. Vlasnik 8,87 odsto akcija kompanije skriven je iza EK-Zbirnog kastodi računa 1, a 3,54 odsto dionica iza CK-Zbirnog kastodi računa 1.

Radoslavu Tomiću iz Beograda pripada 2,44 odsto akcija, dok je iza NM-zbirnih kastodi računa 8 i 6 sakriven vlasnik 2,09 odsto odnosno 1,13 odsto akcija.

Ostali dioničari imaju manje od jedan odsto udjela.

Najčitanije

Predstavljen novi logotip i vizuelni identitet

Cetinje, (MINA-BUSINESS) - Turistička organizacija (TO) Prijestonice Cetinje je, povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma,...