fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKrivokapić: Crna Gora da postane značajna digitalna destinacija

Krivokapić: Crna Gora da postane značajna digitalna destinacija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada ima viziju koju želi da pretoči u realnost, da Crna Gora, u doglednoj budućnosti postane značajna digitalna destinacija i zemlja u koju će ulagati pouzdani investitori iz sektora informacionih tehnologija (IT), kazao je premijer Zdravko Krivokapić.

Krivokapić i ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić ugostili su danas američkog eksperta za digitalne servise, Mikeyja Dickersona koji je na poziv Srzentić, prihvatio da dođe u radnu i konsultantsku, višenedjeljnu posjetu, koja će se odvijati na volonterskoj osnovi.

Iz Vlade su naveli da Dickerson ima bogato iskustvo saradnje sa vladama i birokratijama širom svijeta.

„Osnivač je Kancelarije za digitalne servise (USDS), u okviru američke Vlade, a u dogovoru sa resornim Ministarstvom, pomoći će našim stručnjacima da se suoče sa izuzetnim izazovima na polju e – uprave, digitalnih servisa, kao i sa politikama i procesima koji prate proces digitalizacije i transformacije javne uprave.“, kaže se u saopštenju.

Krivokapić je zahvalio Dickersonu što je svojom posjetom pokazao solidarnost sa građanima Crne Gore i sa Vladom koja je ispred sebe postavila visoke ciljeve, posebno kada je upitanju cijeli IT sektor i digitalizacija javne uprave.

On je rekao da će Dickerson sljedećih sedmica nesebično Crnoj Gori pokloniti dio bogatog, ličnog znanja, iskustava i vještina, i da je svojim dolaskom ka Crnoj Gori skrenuo veliku pažnju IT stručnjaka iz cijelog svijeta koji će takođe pokazati zainteresovanost i spremnost da pomognu digitalnom razvoju države i regiona.

„Ova Vlada ima viziju koju želi da pretoči u realnost, da Crna Gora, u doglednoj budućnosti, pored toga što je i turistička, postane značajna digitalna destinacija i zemlja u koju će ulagati pouzdani investitori iz IT sektora“, rekao je Krivokapić.

On je naveo da je reforma javne uprave u Crnoj Gori proces koji je već započet, ali da se on ne može okončati mimo ili bez digitalne transformacije koja će Crnu Goru učiniti drugačijom i omogućiti da svi građani na brz i efikasan način dobiju najkvalitetnije usluge.

U saopštenju se navodi da je Dickerson zahvalio Krivokapiću na srdačnom dočeku, istakavši da Crnu Goru osjeća kao prijateljsku zemlju i da je Srzentić najzaslužnija za njegovo angažovanje u ovom projektu.

“Problemi sa kojima se suočavate slični su problemima koje imaju svi sistemi i uprave koji nemaju zavidno iskustvo u oblasti digitalnih servisa. Tu smo da sarađujemo u korist svih građana. Ja i moj tim ćemo uraditi sve što je u našoj moći da pomognemo Crnoj Gori”, poručio je Dickerson.

Srzentić je kazala da je srećna i izuzetno zahvalna Dickersonu što je prihvatio njen poziv i pristao da narednih sedmica boravi u Crnoj Gori i radi sa crnogorskim timovima na daljoj strategiji digitalnog razvoja.

On je navela da je u planu osnivanje Kancelarije za inovacije i digitalne servise, u okviru Ministarstva, kako bi se gradili interni kapaciteti za digitalnu transformaciju.

“Mikey je prvi u nizu mnogih stručnjaka koji će pomoći u implementaciji najboljih svjetskih praksi u našoj javnoj upravi”, rekla je Srzentić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...