fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKordić: Žene da vjeruju u sebe i iskoriste sve prilike za pokretanje...

Kordić: Žene da vjeruju u sebe i iskoriste sve prilike za pokretanje biznisa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Žene u Crnoj Gori imaju snažan potencijal da zemlju razvijaju i vode naprijed, ocijenila je glavna pregovaračica sa Evropskom unijom (EU), Zorka Kordić i poručila im da vjeruju u sebe i iskoriste sve prilike za pokretanje biznisa.

„Vjerujem da je takvih žena mnogo i da će njihovo veće angažovanje u biznisu značajno doprinijeti unapređenju poslovnog ambijenta i kvaliteta života u Crnoj Gori“, kazala je Kordić u okviru kampanje Ona pokreće biznis.

Kampanju je pokrenuo Investiciono-razvojni fond (IRF) u cilju podsticanja i afirmacije ženskog preduzetništva i osnaživanja žena u Crnoj Gori.

Kordić je, kako je saopšteno iz IRF-a, navela da se sa zadovoljstvom priključuje kampanji, jer vjeruje da su u procesu pristupanja EU naročito potrebne žene koje će svojom energijom, kreativnošću, upornošću u različitim profesijama dati pečat evropskoj budućnosti Crne Gore.

 

„Biti na čelu pregovaračke strukture za vođenje pregovora o pristupanju EU je nevjerovatan posao, istovremeno zastrašujući i inspirativan. Traži puno rada, energije, ali i odricanja i zahtijeva veliku odgovornost i strpljenje. Zahtijeva viziju, entuzijazam i pogled u budućnost, uprkos stalnim izazovima. Ono što je najvažnije, ovo je posao koji radim s ljubavlju, jer znam da će rezultat onoga što ostvarimo danas u pregovaračkom procesu, donijeti bolje sjutra svim našim građankama i građanima“, dodala je Kordić.

U toj zajedničkoj misiji, kako je kazala, pokretači i nosioci posla su u značajnom broju žene, kako u pregovaračkoj strukturi koja broji više od 800 ljudi, tako i u samoj Kancelariji za evropske integracije, većina zaposlenih su žene – snažne, vrijedne, odlučne i jednako tako pune ljubavi, pažnje i posvećenosti.

Ona je kazala da zajedno sa svima njima, svakog dana, radi na tome da Crna Gora, kroz usvajanje evropskih zakona, jačanje institucija i primjenu propisa i dobrih praksi, postane što bolje mjesto za život u kojem će ljudi, a posebno mladi, željeti da grade svoju budućnost.

„Kroz pregovarački proces, trudimo se, i vjerujem da u tome uspjevamo, korak po korak, da u Crnoj Gori primijenimo evropske standarde za što bolji kvalitet života, da našu zemlju učinimo zemljom vladavine prava, osiguramo bezbjednost i jednakost svih, suzbijemo korupciju i kriminal, unaprijedimo životnu sredinu, bezbjednost hrane, kvalitet obrazovanja, infrastrukture, osnažimo poslovanje naših preduzeća. Jednom riječju, da u svim oblastima dosegnemo evropski sistem standarda“, saopštila je Kordić.

Prema njenim riječima, značajan broj ovih procesa pokreću upravo žene. Žene u Kancelariji za evropske integracije i pregovaračkoj strukturi svakog dana pokazuju koliko su snažne i koliko mogu.

„One su pravnice, ekonomistkinje, lingvistkinje, politikološkinje i drugih vokacija i sve one svojim znanjima i ogromnim iskustvom doprinose da Crnu Goru pripremimo na najbolji način da postane prva sljedeća država članica EU. Ne zaboravimo ni mnoge žene koje kroz svoju djelatnost – turizam, poljoprivredu, kulturu, zanatske vještine, u mnogim našim opštinama uspješno sprovode projekte koje finansira EU“, poručila je Kordić.

Iz IRF-a su podsjetili da je u okviru kampanje Ona pokreće biznis raspisan i javni poziv za dodjelu finansijskih nagrada za najbolje investicione projekte za žene u biznisu.

Na javni poziv mogu da se prijave žene koje su otpočele svoj biznis ili planiraju da unaprijede postojeći.

Pravo učešća imaju registrovana preduzeća u kojima je većinski vlasnik i izvršni direktor žena i koja su upisana u relevantne registre do datuma objave javnog poziva, a koja posluju kraće od dvije godine.

Dodatno, postoji mogućnost da aplikantkinje za realizaciju investicionih projekata konkurišu kod IRF-a za povoljna sredstva putem kreditnih linija za žene u biznisu.

Za sve dodatne informacije kontakt telefon je 080 012 012, a mejl [email protected], od sedam do 15 sati svakog radnog dana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Viši sud

Katniću i Lazoviću pritvor do 30 dana

Podgorica, (MINA) - Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Goran Šćepanović odredio je...
ambasador

Kineski Tajvan