fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKonzorcijum traži dodatnih 15 miliona EUR

Konzorcijum traži dodatnih 15 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Konzorcijum koji čine kineski DEC International, Bemax i BB Solar i Permonte, za ekološku rekonstrukciju Termoelektrane (TE) Pljevlja, pored ugovorenih 54 miliona EUR, traži i dodatnih 15 miliona.

Rekonstrukcija je već koštala 11 miliona, koliko je avansno prošle godine uplaćeno konzorcijumu, iako radovi još nijesu počeli, pišu Vijesti.

Više sagovornika Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) i Monitora tvrde da rekonstrukcija, ako do nje dođe, neće riješiti ključne probleme, odsnosno neće smanjiti emisiju ugljen-dioksida, niti će se povećati energetska efikasnost, pa ulaganje u čitav posao nije opravdan.

Oni upozoravaju da je, s obzirom na energetsku i ekološku politiku u Evropi, potrebno tražiti kvalitetnija rješenja i odustati od uzaludnog trošenja novca.

Suprotstavljene stavove imaju rukovodstvo Elektroprivrede (EPCG) i Ministarstvo za kapitalne investicije. Dok u Ministarstvu sumnjaju da će se predviđenim zahvatima riješiti ekološki problemi i ispuniti evropske direktve, u EPCG tvrde da je ekološka rekonstrukcije jedino rješenje i da u suprotnom TE prijeti gašenje, a Crnoj Gori ogromni troškovi.

TE je krajem prošle godine potrošila 20 hiljada radnih sati koji su odlukom Ministarskog savjeta Energetske zajednice bili dozvoljeni za za period od 2018. godine do kraja 2023. Iz Evropske energetske zajednice su pokrenuli postupak i upozorili da je moguće da nastavak rada TE proglase kršenjem evropskih zakona.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije